„Няма къде другаде да отида“: В индийския Асам честите наводнения удрят жителите на речните острови

...
Монувара Бегум се изморява да се мести всеки път, когато
Коментари Харесай

Монувара Бегум се изморява да се мести всеки път, когато водата се излива в дома й.

45-годишната фермерка, която живее на остров в могъщата река Брахмапутра в североизточния индийски щат Асам, каза, че тя и семейството й страдат от все по-жестоки и непостоянни наводнения всяка година.

Те живеят в малката си колиба, дори когато вътре има вода до колене, понякога с дни – готвят, ядат и спят – когато водата на реката се покачи.

Когато водата поглъща дома им, „ние оставяме всичко и се опитваме да намерим някое по-високо място или да се преместим в най-близкия лагер за помощ“, каза Бегум.

Бегум е един от приблизително 240 000 души в района на Моригаон в щата, които са зависими от риболова и продажбата на продукти като ориз, юта и зеленчуци от малките им ферми на плаващи речни острови, известни на местните като чарс.

Бегум каза, че реката винаги е нахлувала в чаровете, но това е станало много по-често през последните години.

„Ние сме много бедни хора. Имаме нужда от помощта на правителството, за да оцелеем тук, тъй като това е единственият ни дом. Няма къде другаде да отидем“, каза тя.

Местното правителство е разработило план за действие за климата, който съдържа насоки за справяне с метеорологичните явления, но федералното правителство все още не го е одобрило. Държавата няма отделен бюджет за изпълнение на плана.

Увеличените валежи в региона, дължащи се на изменението на климата, направиха Брахмапутра – вече известна със своя мощен, непредсказуем поток – още по-опасна за живеене близо до или на едно от повече от 2000-те островни села по нейното течение.

Индия, и по-специално щатът Асам, се смята за един от най-уязвимите региони в света от изменението на климата поради по-интензивни дъждове и наводнения, според доклад от 2021 г. на Съвета по енергия, околна среда и вода, Ню Делхи климатичен мозъчен тръст.

РекламаРеклама
Източник: aljazeera.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР