Монументът се намира в сърцето на столицата“България е единствената държава,

...
Монументът се намира в сърцето на столицата“България е единствената държава,
Коментари Харесай

Киев почете спасителя на българските евреи

Монументът се намира в сърцето на столицата


“България е единствената страна, която е избавила всичките си евреи – над 50 000. С това ние демонстрираме на Украйна и на света какъв брой човечен и мощен е бил българският народ, в това мракобесно време, когато пази своите евреи ”, съобщи министър-председателят Бойко Борисов. Премиерът откри мемориална паметна плоча на Димитър Пешев в Киев на площад на името на политическия деятел. На церемонията в украинската столица участваха министър председателят на Украйна Володимир Гройсман, кметът на Киев Виталий Кличко, кметът на София Йорданка Фандъкова, дипломат Микола Балтажи и дипломат Красимир Минчев.

Борисов изясни, че в действителност бабата на премиера Гройсман е оживяла по знамение през Втората международна война.  “Всички са били разстреляни, тя се избавя, а в този момент внука й е министър председател на Украйна ”, изясни той.

“Днес почитаме паметта на изтъкнатия хуманистичен и политически деятел Димитър Пешев в сърцето на Украйна ”, сподели министър председателят на Украйна Володимир Гройсман. Той акцентира, значимостта от това да си спомняме и уважавам тези, които рискувайки живота си, са спасявали другите.

“Важно е, че в центъра на Киев ще има освен площад на името на Димитър Пешев, само че и паметна плоча в негова чест ”, сподели посланика на Украйна в България Микола Балтажи преди откриването на монумента. Той означи, че това е значимо събитие както за Украйна, по този начин и за България и от голяма важност за украинско-българските връзки.

“Случилото се евреите е най-трагичната страница от Втората международна война ”, добави Балтажи.

“Благодаря за опцията да бъде показана паметна плоча българина, който играе основна роля за спасяването на българските евреи ”, сподели кметът на София Йорданка Фандъкова и поздрави присъстващите за празника на града. Тя изрази вярата си до есента Виталий Кличко да направи посещаване в София.

Виталий Кличко:


Слава на Украйна, популярност на България


“Слава на Украйна, популярност на България ”, обърна се към присъстващите на откриването на паметна плоча на Димитър Пешев в Украйна, кметът на Киев Виталий Кличко.

“Ментално, исторически и географски сме европейци, по тази причина желаеме и градът и страната ни да станат европейски ”, безапелационен беше Кличко. Той означи, че общата задача на Украйна и България е да се реализира европейският стандарт на живота.

“Днешното разкриване е алегорично, защото в нашия град живеят хора от най-различни националности. Важно е да сме толерантни и да се почитаме поради човешките си качества ”, добави Кличко и означи, че Димитър Пешев е човек, който може да послужи за образец.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР