Монументът Камбаните, край столичния квартал Младост, е обновен по проект

...
Монументът Камбаните, край столичния квартал Младост, е обновен по проект
Коментари Харесай

Монументът Камбаните, в столицата , е обновен

Монументът " Камбаните ", край столичния квартал " Младост ", е освежен по план на " Спаси София " в партньорство със Столичната община и програмата й " Европа 2017 ", оповестяват от гражданската организация.

Инициативата за облагородяването и популяризирането на монумента и околното парково пространство включи разчистване на част от бетонните постаменти, възвръщайки първичния им вид; възобновяване на художественото осветяване на високия паметник; замяната на старите ламаринени кошчета с нови бетонни, подхождащи на бетонния монумент; разработване на нови знамена; слагането на осведомителни табели, които да дават повече данни за мястото на посетителите на парка.

Комплексът е повдигнат през август 1979 година като част от първата асамблея, проведена в новосъздадения Международен парк на децата от света.

Събитието разрешава на деца от разнообразни страни да творят дружно и да опознаят културата на останалите държави-участнички. Заради огромния си триумф асамблеята се трансформира в постоянно събитие, като най-голямата асамблея през 1989 година събира деца от 135 страни.

В последните 30 години паметникът и паркът към него са занемарени. Инициативата на " Спаси София " се заражда в края на 2016 година, а през миналата 2017 година печели поддръжката и на Столичната община.

С общи старания са подхванати стъпки към цялостното облагородяване на " Камбаните ", като с изключение на действия по освежаването на парковата мебел и на външния тип на монумента, са подхванати и събития за популяризирането на мястото.

Организирани са 3 обиколки с гид - така наречен " Камбаните тур ", организира се и полемика за положението и бъдещето на монумента в Чешкия културен център, сътрудник на плана. Останалите сътрудници са Италианският колеж в Горна баня - собственик на обекта, както и Район Панчарево.

Цялата информация за дейностите по плана и за историята на Камбаните пък е събрана в документ - Пътна карта за Камбаните 2017 година

" С едвам 12 хил лева, отпуснати от общината, успяхме да осъществим цели девет действия и да поставим началото на един нов интервал за позабравения монумент ", споделя Христо Илиев, началник на плана.

На Камбаните тур пък дадохме опция на над 110 души да се запознят наживо с забавната история и полезности на Камбаните, добавя той.

Проектът продължава и през 2018 година с нови действия и събития, като възобновяване на табелките под всяка камбана, както и обиколки " Камбаните тур ", в това число на британски език.
Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР