Монументът Бузлуджа ще отвори за посетители за пръв път от

...
Монументът Бузлуджа ще отвори за посетители за пръв път от
Коментари Харесай

Бузлуджа посреща туристи за пръв път от 30 години

Монументът Бузлуджа ще отвори за гости за пръв път от над 30 години насам, оповестиха от фондация „ Проект Бузлуджа ”, чиято цел е опазването на паметника.

В последните няколко години фондацията, носеща името на паметника, работи по запазването на мозайките и превръщането му в наличен за туристи обект.

Още през ноември 2021 година дейностите по запазване на мозайките завършиха и в този момент идва ред на действителното отваряне на вратите. Само преди няколко дни „ чинията ” бе оцветена от светлини и арт мопинг, което събра доста фенове на модерното изкуство в Балкана, напомня кореспондент на БГНЕС. Интересен факт е, че мозайките в монумента съставляват най-голямото мозаечно пано в Европа, ситуирани на повърхност от 1000 кв. метра.

От фондация „ Проект Бузлуджа ” разбираме, че скоро посетителите на постройката ще могат да научат за нейната история още във фоайето, както и за настоящите действия по опазването ѝ и бъдещия ѝ капацитет посредством видео прожекции.

Билети за обиколка с екскурзовод ще се закупуват от инфо павилион. Турът се организира по построени за задачата обезопасени посетителски пътеки. В главната зала се намира нормализираната куполна мозайка. Опасните парчета от покрива са отстранени и посетителите могат да обиколят залата, да седнат на трибуните и да научат повече за историята на мястото от екскурзовода. Стенните мозайки се намират зад зелените платна на краткотрайния предпазен заслон, който ги пази от дъжд и сняг. Посетителите ще могат да видят част от тях.

Обиколка на всички мозайки ще бъде предлагана в профилирани турове. На финала посетителите ще се насладят на изключителната естествена гледка, разгръщаща се от центъра на България. /БГНЕС
Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР