Монтирани са вече над 100 филтъра на комини, като само

...
Монтирани са вече над 100 филтъра на комини, като само
Коментари Харесай

Над 100 филтъра на комини за пречистване на въздуха е поставила Столичната община

Монтирани са към този момент над 100 филтъра на комини, като единствено за последния месец са сложени над 84 филтъра. Това съобщи зам.-кметът по екология Йоана Христова, която направи ревизия на инсталирани филтри на комини в кв. " Красна поляна ".

През предходната година Столичният общински съвет утвърди стратегия за монтиране на филтри на комини на отоплителни съоръжения на семейства, които не са включени в огромните планове за замяна на отоплителните съоръжения на домове, които се отопляват на дърва и въглища. До 2023 година би трябвало да бъдат сложени филтри на 2 хиляди здания като Столичната община обезпечава финансирането с бюджета за всяка година. Програмата е предопределена за здания, които не попадат в обсега на двата плана, с които Столичната община заменя отоплителните съоръжения на 20 хиляди семейства в столицата, обясниха от общината.

При поставените към този момент 84 филтъра имаме икономисване от над 1,5 тона излъчвания във въздуха, уточни Христова. Филтрите се слагат на къщи в " Красна поляна " и " Слатина ". По думите на зам.-кмета, днешната инспекция е установила, че хората са извънредно удовлетворени, филтрите са инсталирани бързо, без неудобства. Предимствата са, че в къщите е по-чисто, а от комина не излиза черен пушек. Хората ще употребяват дървесина, годна за отопление. Не се употребяват боклуци и отпадъчни материали като следва спомагателна осведомителна акция тук на място за какво е по-добре да се употребяват екологично чисти горива и слагането на филтри, уточни Христова.

До края 2121 следва да бъдат инсталирани 1000 филтри. След това има спомагателна опция за слагане на още 1000 филтри. Стойността на един филтър е към 4 хил.лв. като това включва както доставка и монтаж, и строителните действия, ремонтни на комините. Понякога е належащо подсилване, сподели Христова. Тя сподели, че 50 на 100 от замърсяването в града се дължи на колите, 40 % - на отоплението с битово гориво, останалите 10 % са разнообразни други замърсявания.

Христова напомни, че поради утежняването на качеството на въздуха през днешния ден Столична община е въвела гратис паркиране в буферните паркинги към станциите на метрото за всеки, който остави колата си и употребява градския превоз.

Призоваваме жителите, които имат опция, да не употребяват персоналните си коли, а тези, които се отопляват на твърдо гориво - да преминат на различно отопление. Безплатните паркинги са ситуирани по линиите на метрото на бул. " Цариградско шосе ", бул. " Черни връх ", бул. " Ломско шосе ", на бул. " Александър Малинов " и на бул. " Драган Цанков ".
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР