Монтирането на соларни панели за производство на ток и на

...
Монтирането на соларни панели за производство на ток и на
Коментари Харесай

Ще можем да слагаме соларни панели и на жилищни блокове


Монтирането на слънчеви панели за произвеждане на ток и на слънчеви съоръжения за затопляне на вода, което се финансира по Плана за възобновяване и резистентност за жителите, ще може да се прави и в жилищни блокове, а освен в еднофамилни жилища. Това е написал служебният енергиен министър в писмен отговор на въпрос на депутатката от Движение за права и свободи Ализан Яхова.

Инвестицията “Подкрепа за сила от възобновими енергийни източници за семействата ” по проекта се финансира с 240 млн. лева и дава опция за монтиране или на слънчеви колектори за затопляне на вода, или на слънчеви съоръжения за произвеждане на ток, само че единствено за лични потребности.

Когато обаче претендентът живее в блок, с изключение на другите документи той трябва да показа и копие от решение на общото събрание на притежателите на жилища в постройката, на което съседите му да са се съгласили с болшинство, не по-малко от 67%, е написал министърът.

По тази процедура по принцип могат да аплайват единствено физически лица, и то единствено за тяхно лично жилище, което да е само и на този адрес да няма записана компания.

Освен това до момента това жилище би трябвало да е отоплявано по неефикасен метод - печка, казан или камина с твърди горива, когато се кандидатства за финансиране на слънчева апаратура за затопляне на вода.

Когато се кандидатства за апаратура за произвеждане ток, в допълнение изискване е в жилището да е употребяван ток най-малко 6 месеца преди кандидатстването, т.е. жилището да не е преди малко издигнато.

Разходите за такава апаратура се поемат изцяло от проекта, но стойността ѝ не би трябвало да надвишава 1960 лева

Когато се кандидатства за слънчева апаратура за произвеждане на ток за лични потребности, оптималната стойност на оборудването в това число и на батерията за запазване на тока би трябвало да е 15 хиляди лева

В случая обаче проектът финансира 70% от цената на инсталацията, другите 30% би трябвало да се платят от претендента.

Освен това такава инсталация не би трябвало да е обвързвана с енергийната мрежа и да няма опция за назад подаване на електрическа енергия на електроразпределителното дружество, от което притежателят ѝ може да печели.

Мощността и на двата типа уреди би трябвало да е до 10 киловата. Само преди две седмици депутатите одобриха ремонти на Закона за устройство на територията, с които отпадна нуждата от одобряване на план за сходни съоръжения, като особено слънчевите съоръжения за затопляне на вода минаха на осведомителен режим, т.е. за тяхното монтиране към този момент няма да се изисква строително позволение.

Мотивът беше точно тази капиталова линия по Плана за възобновяване и резистентност, единствено че депутатите записаха в дефинитивно признатите текстове, че мощността на инсталациите, за които ще работи това административно облекчение, може да е до 20 киловата.

Кандидатстването ще е допустимо след към месец, тъй като сега тече процедура по публично разискване на насоките за кандидатстване.

Мощност от 10 киловата е изцяло задоволителна за енергийните разноски на едно приблизително домакинство.

Дори мрежови системи с мощ от 3kW, 5kW са задоволителни за някои потребности. Например 5kW слънчеви панели са задоволителни за 4-5 - членно домакинство, тъй като сходна апаратура може да зареди ледник, няколко тв приемника, осветяване с над 20 лампи, пералня, съдомиялна, сушилня, компютри, огромен климатик или няколко дребни, разнообразни електроуреди, които не се употребяват непрекъснато, и даже водна помпа.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР