Алабама полага усилия да екзекутира затворник, като го кара да диша чист азот. И затворникът се съгласява.

...
Монтгомъри, Алабама — Алабама се стреми да стане първият щат,
Коментари Харесай

Монтгомъри, Алабама — Алабама се стреми да стане първият щат, който ще екзекутира затворник, като го кара да диша чист азот.

Офисът на главния прокурор на Алабама попита в петък Върховният съд на щата да определи дата за екзекуцията на осъдения на смърт затворник Кенет Смит. Алабама планира да го умъртви чрез азотна хипоксия, метод на екзекуция, който е разрешен в три щата, но никога не е бил използван.

Азотната хипоксия се причинява от принуждаването на затворниците да дишат само азот, лишавайки ги от кислород и карайки ги да припаднат и да умрат, според теорията. Азотът съставлява 78% от въздуха, вдишван от хората, и е безвреден при вдишване с кислород.

Алабама разреши азотната хипоксия през 2018 г., но държавата все още не се е опитала да я използва за изпълнение на смъртна присъда. Оклахома и Мисисипи също са разрешили азотна хипоксия.

Алабама работи от няколко години, за да разработи метода на екзекуцията, но разкри малко за предложението. Съдебната декларация на главния прокурор не разкрива подробности за това как ще бъде извършена екзекуцията. Комисарят по затворите Джон Хам каза пред репортери миналия месец, че протоколът е почти завършен.

Екзекуцията на Смит чрез смъртоносна инжекция беше отменена миналата година поради проблеми с интравенозните линии. Смит е осъден за наемно убийство през 1988 г. на съпругата на проповедник.

Прокурорите казаха, че Смит е един от двамата мъже, на които е платено по 1000 долара, за да убият Елизабет Сенет от името на съпруга й, който е бил дълбоко задлъжнял и е искал да събере застраховка. Убийството и разкритията кой стои зад него разтърсиха малката общност в Северна Алабама.

Редица затворници от Алабама, включително Смит, в стремежа си да блокират екзекуциите им чрез смъртоносна инжекция, твърдят, че трябва да бъдат оставени да умрат от азотна хипоксия. Разкритието, че държавата е готова да използва азотна хипоксия, се очаква да постави началото на нов кръг от съдебни битки относно конституционността на метода.

„Пародия е, че Кенет Смит е успял да избегне смъртната си присъда в продължение на почти 35 години, след като беше осъден за отвратителното наемно убийство на невинна жена“, главният прокурор на Алабама Стив Маршал се казва в изявление.

Източник: cbsnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР