Монтанското село Горна Бела речка ще бъде домакин на празник

...
Монтанското село Горна Бела речка ще бъде домакин на празник
Коментари Харесай

Стягат Празник на реколтата и сетивата в Горна Бела речка

Монтанското село Горна Бела речка ще бъде хазаин на празник на реколтата и сетивата.
" Акцентите в програмата на самодейността са пазар на артикули от района, детска грънчарска работилница, етно музика и фюжън джаз импровизации с принадлежности от разнообразни точки на света, танцово-музикална миниатюра. В рамките на събитието ще се състои за първи път и конгрес за любителски модерни изкуства ", сподели уредникът на празника Мариана Асенова.
" Празникът на реколтата и сетивата е роден предходната година в тази му форма, само че през цялото време, от 2003 година, годината в която тъкмо преди 20 години ние започнахме нашите проучвания и действия в Горна Бела речка и в района, месната храна, локалната храна, сезонната храна - храната, която хората подготвят за себе си, постоянно е била основна част от всичко което вършим ", добави тя.
" Миналата година уредниците вземат решение да съчетаят храната с другите изкуства, тъй като храната, изключително домашно приготвената, е същинско изкуство ", добави още Мариана Асенова.
" Направихме за първи път този микс сред празник на реколтата и сетивата с един осезателен план на швейцарски актьори, с които сме извънредно горди, че избраха Горна Бела речка, когато бяха на изследователска задача в България. И по този начин Бела речка се оказа в центъра на един постер, дружно с Топлоцентрала в София и още четири огромни културни институции в четири огромни града - Велико Търново, Бургас и Пловдив ", сподели Асенова.
Освен предписания от Северозападния край, на празника на реколтата и сетивата ще бъдат показани и такива от Полша и Иран.
" Ще има забавни представители на тази кухня. Иран не за първи път гостува в Горна Бела речка - едно семейство са, което живее в България от няколко години и се занимава с приготвянето на храна, тъй че те ще показват своите версии на " Лято, непокътнато в буркани ". А пък дамата, която е от Полша, тя от 30 години живее в България и тя също е показа полската традиция в запазването на слънцето и летните страсти в буркан ", съобщи още организаторката.
Акцент в събитието в село Горна Бела Речка са и детската грънчарска работилница, в която децата ще могат да изцапат ръцете си с глина.
" Всичко, което предлагаме е безусловно уместно за хора от 1 до 101 години. За нас е доста скъпо родители и деца да имат опция дружно да преживеят нещо отвън София, в природата. Защото природата е мястото, в което зареждаме и сътворяваме тези страсти, които ни оказват помощ по-късно да се оправяме и да сме дейни и съответни във всички останали наши дейности. Затова природата е място, в което ние извънредно развиваме наши действия.
По време на празника ще се организира първото издание на Форум за любителски модерни изкуства.
Съвременните изкуства дават опция да няма това ясно разделяне, което го виждаме в класическите зали сред аудитория и реализатори. Тоест всеки един човек от публиката във всичко, което сме планували и в кукления театър, и в работилницата " Танцувай МЕ! ", и в концерта с Ралица Ковачева Бежан и Петър Йорданов - Бъни - всичко е обвързвано с присъединяване на публиката. Публиката взе участие интензивно, тя не е пасивна, не седи, няма граница сред сцената и местата за публиката ", сподели Асенова. 
" Идеята за основаване на конгрес за модерни изкуства се ражда по забавен метод ", сподели Катерина Вълчева, секретар на Народно Читалище " Изгрев 2019 " в село Горна Бела речка.
" Ние осъзнахме, че в действителност модерни изкуства съвсем нищо не значи за хората дори и в София, а какво остава за хората отвън София, още повече. След като започнахме плана със актуален танц, внезапно взехме решение, че бихме могли, с помощта на финансирането от Национален фонд " Култура ", да развием концепцията във всички модерни изкуства. Така че форумът е един хубав завършек на тазгодишния план, само че в действителност е едно начало, в което би ни се желало да съберем лека-полека всички актьори или фенове, които се занимават със модерни изкуства, без значение в кое направление, дали танц, дали изобразително изкуство, приложно или литература, с цел да ги обединим ", добави тя.
Началото на Празника на реколтата и сетивата в село Горна Бела речка е тази събота, 21 октомври, от 11.30 часа и ще продължи до 22 часа. 
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР