Монтана ще отбележи 130 години от градския си статут. Сборникът „Монтана:

...
Монтана ще отбележи 130 години от градския си статут.
Сборникът „Монтана:
Коментари Харесай

Монтана отбелязва 130 години от градския си статут

Монтана ще означи 130 години от градския си статут.
Сборникът „ Монтана: един съвременен град на 130 години “ ще бъде показан на 2 декември (четвъртък) от 10 ч. в Регионалния исторически музей. Изданието е отдадено на 130-ата годишнина от оповестяването на градския статут на Монтана. С декрет на Княз Фердинанд I Български, подписан на 2 декември 1891 година, Голяма Кутловица става град и носи името на монарха повече от половин век. Това е четвъртият алманах, направен от локалния филиал на Института за балканистика с Център по тракология (ИБЦТ) – Българска академия на науките в партньорство с музейната гилдия и Държавния списък в Монтана.
В залата на ул. „ Граф Игнатиев “ 3 ще участват създатели на научни изявления от сборника. Той ще бъде показан от неговия теоретичен редактор и съставител член-кореспондент проф. Александър Костов от ИБЦТ – Българска академия на науките, който ще се включи в електронна среда. Дистанционно ще се включат още доцент Борислав Великов, който финансира изданието, както и акад. Ячко Иванов.
Издаването на сборника във връзка кръглата годишнина е по самодейност на Регионалния научен център – Монтана, който беше открит през 2014 година Благодарение на проф. Костов и на общината в Монтана е основан и първият теоретичен филиал на институт на Българска академия на науките – Институтът по балканистика с център по тракология към Българска академия на науките.
Годишнината е мотив и за връчването на стипендиите на учениците, отличени по силата на Наредбата за изискванията и реда за разпределяне на стипендии и финансово стимулиране на възпитаници с изявени способности от Община Монтана – 2021 година
Кратката гала ще се състои на следващия ден от 11 ч. в зала „ Стефан Стамболов “ на Община Монтана. Общо 13 изявени гении в областите „ Наука и технологии “, „ Изкуство “ и „ Спорт “ ще получат годишни и еднократни стипендии надлежно в размер 1500 лева и 500 лева
Във фоайето на Регионална библиотека „ Гео Милев “ е подредена галерия на книги, краеведски изследвания и периодически издания „ 130 години от оповестяването на градския статут на Монтана. “
Документална галерия във връзка годишнината ще бъде оповестена на страницата на Държавен архив-Монтана в обществената мрежа.
Онлайн бе извършена Трета районна краеведска конференция „ Монтана – пред погледа на Балкана и ласката на Огоста “, чиито акцент бе също бележитата дата.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР