Монтана е сред първите община в България, която вече има

...
Монтана е сред първите община в България, която вече има
Коментари Харесай

Бюджетът на община Монтана е приет

„ Монтана е измежду първите община в България, която към този момент има признат бюджет за годината и за пръв път той ще влезе в действие при започване на септември ”, съобщи кметът Златко Живков в обръщението си пред Общинския съвет.
Днес бюджетът бе признат с 25 гласа „ За ” и 1 „ Въздържал се ”. Присъстваха 26 съветници от общо 33-ма.
От февруари до приемането на Закона за държавния бюджет и обнародването му в  началото на август  Монтана и всички 265 общини в страната работеха с  прогнозни параметри на своите бюджети.
„ Това невиждано закъснение, поради парламентарните рецесии, на  които сме очевидци през последните година,  затрудни работата ни, само че нашите прогнози бяха направени по този начин, че капиталовата стратегия на общината да бъде изпълнена ”, посочи кметът на Монтана. Бюджетът е с 5 милиона повече от планувания и е 74 милиона и 600 хиляди лв.. Нито един от обектите в строителната стратегия  не е спрян. Това е сезона с най-вече ремонтирани паркинги, детски площадки, селски читалища, улици и междублокови пространства.
Ще бъдат обновени заплатите на близо 5000 души, които работят в общината, учебни заведения, детски градини, обществени, комунални, културни и спортни предприятия. Хората чакат това  вече пет месеца. Запазват се главните заплащания в бюджета за еднократни помощи, за прехрана на клубове, гратис пътешестване на пенсионери, за започващ бизнес, за културни прояви и други За процедури инвитро средствата се усилват с 10 хиляди лв. и става 30 хиляди за годината. 
Заедно с бюджета общинските съветници одобриха спомагателни ограничения за възстановяване чистотата на въздуха в Монтана. Те са ориентирани към въвеждане на екологичен публичен превоз, създаване на зарядни станции, велоалеи, насърчаване на потреблението на колела,  електрически скутери и тротинетки за предвижване в градска среда. Така бе обновен Планът за устойчива градска подвижност  до 2030 година. За осъществяването на ограниченията ще се търси европейско финансиране. В момента община Монтана е в средата на осъществяването на най-мащабната европейска инвестиция, обвързвана с възстановяване чистотата на въздуха. Благодарение на плановете по „ Околна среда „ и „ Лайф ” над 50 на 100 от хората в града ще употребяват нови екологични уреди за отопление през зимата.
Общинският съвет в Монтана ще заседава последно на 7 септември преди разпускането си за идните локални избори.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР