Монтана е една от трите области с най-голямо намаление на

...
Монтана е една от трите области с най-голямо намаление на
Коментари Харесай

За 10 години: Населението на област Монтана е намаляло с една община

Монтана е една от трите области с най-голямо понижение на популацията в последните 10 години, излиза наяве от предварителните данни за броене 2021 година на Национален статистически институт.
За интервала жителите на района са намалели с 35 793 души, почти колкото е популацията на община Лом.
През 2011 година в региона са живеели 148 098, а през 2021 година са преброени 112 305. Отрицателният приръст на популацията е 24.2%. Само областите Добрич и Видин са с по-лоши индикатори за приръст на популацията.
Основните аргументи са високата смъртност са застаряващо население, миграцията към по-големите градове в страната и чужбина.
Близо 30% от популацията в региона е над 65 години. В съвсем всички общини в региона мъжете са по-малко от дамите. Изключение прави най-малката община – Георги Дамяново, където броят на мъжете е по-голям от този на дамите. Почти поравно са жителите от двата пола в община Чипровци.
Според преброяването в България към този момент живеят 6 520 314 души, като за 10 години популацията е намаляло с 840 000 души. Населението на област Монтана 1.7% от цялото население на България.
Данните от преброяването към момента не са цялостни, само че огромни промени в стойностите не се чакат, оповестяват от Национален статистически институт.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР