Работниците мигранти в Канада са „уязвими“ към съвременното робство: Експерт на ООН

...
Монреал, Канада – Програмите на Канада за временни чуждестранни работници
Коментари Харесай

Монреал, Канада – Програмите на Канада за временни чуждестранни работници са „развъдна среда“ за съвременните форми на робство, Експерт на ООН предупреди, около година след като ямайските земеделски работници в провинция Онтарио осъдиха малтретирането им.

Специалният докладчик на ООН за съвременните форми на робство Томоя Обоката каза в сряда, че е „дълбоко разтревожен от разказите за експлоатация и малтретиране, споделени“ с него от работници мигранти по време на двуседмична проучвателна мисия в Канада .

„Специфичните за работодателите режими на разрешителни за работа, включително определени програми за временни чуждестранни работници (TFWP), правят работниците мигранти уязвими към съвременните форми на робство, тъй като не могат да съобщават за злоупотреби без страх от депортиране“, каза Обоката.

Неговите коментари идват, след като група ямайски фермери изпратиха писмо до министъра на труда на страната през август миналата година, сравнявайки третирането им в две ферми в Онтарио със „систематично робство“.

„Третират ни като мулета и ни наказват, че не работим достатъчно бързо“, казаха те.

„Изложени сме на опасни пестициди без подходяща защита, а нашите шефове ни ругат словесно, псуват ни. Те ни сплашват физически, унищожават личната ни собственост и заплашват да ни изпратят у дома.“

От години защитниците на правата призовават канадското правителство да се заеме със системни проблеми в програмите си за временни чуждестранни работници, твърдейки, че схемите оставят работниците изложени на злоупотреба и с малко средства за обезщетение.

Между 50 000 и 60 000 чуждестранни селскостопански работници идват в Канада всяка година с временни разрешителни, за да работят в редица сектори, от засаждането и прибирането на плодове и зеленчуци до преработката на месо.

Чуждестранните работници, доведени в Канада чрез така наречената Програма за сезонни селскостопански работници (SAWP) – схема, която позволява на канадските работодатели да наемат временни работници мигранти от Мексико и 11 държави в Карибския басейн – могат да имат работа до осем месеца в годината.

И все пак работниците, много от които идват в Канада от десетилетия, казват, че са принудени да живеят в претъпкани, нестандартни жилища и да работят дълги часове в небезопасни условия. Те също така казват, че са изправени пред заплаха от депортиране или друго възмездие, ако подадат оплаквания.

Миналата година канцеларията на министъра на заетостта на Канада каза пред Al Jazeera, че през 2021 г. Отава е отделила 38,1 милиона долара (52 милиона канадски долара) за три години, за да увеличи подкрепата за работниците мигранти и работи, за да гарантира, че всички работници са защитени.

„Знаем, че временните чуждестранни работници се нуждаят от по-добра информация за правата си и от по-добра защита на здравето и безопасността“, каза тогавашният министър Карла Куолтроу в изявление.

Канадското правителство също каза, че разглежда пътища за постоянно пребиваване за чуждестранни работници и международни студенти.

Но правозащитни групи призоваха Канада незабавно да предостави постоянен имиграционен статут на всички временни чуждестранни работници и други мигранти в страната, заявявайки, че подобен ход би им предложил най-добрата защита срещу възможни злоупотреби.

Демонстрации с искане за „статут за всички“ ще се проведат в цялата страна по-късно този месец.

В сряда Обоката, специалният докладчик на ООН, призна, че Канада е въвела някои мерки „за намаляване на риска от принудителен и детски труд“.

Но той призова правителството да „предложи ясен път към постоянно пребиваване за всички мигранти, за да се предотврати повторното повторение на злоупотреби“.

„Канада трябва да направи повече, за да приложи тези мерки за справяне със съвременното робство, като защити правата на работниците и се справи с дискриминацията, която позволява експлоатацията“, каза той.

Syed Hussan, изпълнителен директор на групата за застъпничество Migrant Workers Alliance for Change, приветства констатациите на Obokata.

„Докладчикът на ООН отново заяви това, което всички знаем и мигрантите казват от десетилетия – двустепенна система на имиграция … поражда експлоатация, изключване и насилие“, каза Хусан в изявление.

>

„Всички мигранти, включително хора без документи, студенти мигранти, работници и бежанци, трябва да имат статут на постоянно пребиваващ, за да се защитят и да осигурят справедливо общество.“

Източник: Ал Джазира
Източник: aljazeera.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР