Мононатриевият глутамат (МНГ) е вещество, което намира широка употреба в

...
Мононатриевият глутамат (МНГ) е вещество, което намира широка употреба в
Коментари Харесай

Мононатриевият глутамат, Е621 и колко опасен е за човека

Мононатриевият глутамат (МНГ) е вещество, което намира необятна приложимост в разнообразни храни - изключително в азиатската кухня и нездравословната храна. То се употребява за укрепване на усета на храната и разсънва апетита. Върху опаковките на продуктите се отбелязва с Е621. Той съставлява натриева сол на една от аминокиселините, които организмът ни може да синтезира самичък и се открива в съвсем всички храни - глутаматът.

По въпроса дали МНГ е рисков, или не, съществуват доста спорни проучвания, провеждани основно върху мишки и с нереалистично високи дози. Опасенията са свързани с евентуалното деяние на веществото като токсин, който превъзбужда невроните в мозъка.

При някои хора наподобява МНГ провокира главоболие, напрежение в мускулите, изтръпване, уязвимост. Това не се следи при всички и може да се дължи на самостоятелна нараснала сензитивност.

Според наличните проучвания, натриевият глутамат е безвреден в дозите, в които може да го приемем с храната. Но в големи количества може да аргументи щета. Такива количества са непостижими отвън лабораторна среда и в всекидневието.

Тъй като веществото се намира главно в нездравословната храна, която по този начин или другояче е добре да заобикаляме - снаксове, чипсове и други сходни, в случай че се храним уравновесено, с повече пресни плодове и зеленчуци, няма причина да се тревожим ненужно за резултатите от мононатриевия глутамат. /lifestyle.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР