Монография с приноси Новград – Таш баир I. Археологически проучвания

...
Монография с приноси Новград – Таш баир I. Археологически проучвания
Коментари Харесай

Представят резултатите от археологически проучвания в най-южната точка на Дунав

Монография с приноси „ Новград – Таш хълм I. Археологически изследвания в най-южната точка на Дунав “ излезе от щемпел, оповестяват от Националния археологически институт с музей при Българска академия на науките (НАИМ-БАН), представени от Българска телеграфна агенция.

Автори на проучването са Людмил Вагалински, Свен Конрад, Люба Трайкова, Надежда Кечева, Райко Краус. Приносите в изданието са от Андреас Лопес дел Олмо, Буркарт Улрих, Ернст Перницка, Херт Верстраeтен, Хеннинг Цьолнер, Мария Гюрова, Надежда Карастоянова, Николаас Ноорда, Нилс Бротхаертс, Петър Зидаров, Силва Събкова, Виктория Русева.

Монографията е оповестена в два тома на поредицата „ Разкопки и изследвания “. Тя показва резултатите от археологически и интердисциплинарни изследвания в района на долното течение на река Янтра, в землищата на селата Новград и Караманово, община Ценово, област Русе, и село Вардим, община Свищов, област Велико Търново през интервала 2018 – 2021 г. 

Те са осъществени въз основа на Договор за научно съдействие сред Националния археологически институт с музей при Българската академия на науките и университет „ Еберхард Карл “ в Тюбинген. Финансирането на теренните изследвания е обезпечено от Германската фондация за научни проучвания (Deutsche Forschungsgemeinschaft – DFG), а на подготовката и обявата на двата тома – от НАИМ – Българска академия на науките. 

Колективната монография е издадена на британски език с резюмета на български и съдържа карти, чертежи и фотоси, онагледяващи текстовете. Двата тома са формирани от общо 13 глави, в които са включени всички проучвания, направени по време на плана. Те са отдадени на осъществените теренни търсения с приложение на географски осведомителни системи, геофизични изследвания на пет от записаните обекти, археологически разкопки на три от тях и интердисциплинарни проучвания, включващи опит за реорганизация на палеоречното течение в заливната равнина на река Янтра посредством взимане на проби с ръчни сонди, както и обработка и разбор на откритите артефакти. Има още подробни каталози на откритите керамични фрагменти, дребни находки и записаните археологически обекти. Направените заключения спомагат за изясняването на живота в праисторията, както и на прехода сред Античност и Средновековие на Долен Дунав, показват от НАИМ-БАН.

Редакционната гилдия на поредицата „ Разкопки и изследвания “ е формирана от доцент доктор Марио Иванов - основен редактор, проф. доктор Дочка Владимирова-Аладжова, доцент доктор Мария Гюрова, доцент доктор Стефан Александров, доцент доктор Маргарит Дамянов, доцент доктор Деян Рабовянов и доктор Николай Шаранков. Редактори на изданието са проф. доктор Людмил Вагалински (НАИМ – БАН), доктор Свен Конрад и проф. доктор Райко Краус (университет „ Еберхард Карл “), а рецензенти – доцент доктор Христо Попов, доцент доктор Иво Д. Чолаков и доцент доктор Здравко Димитров.

Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР