Монитор Още от края на юли и началото на август морето

...
Монитор
Още от края на юли и началото на август морето
Коментари Харесай

Спасител: Не плувайте към брега при мъртво вълнение!

Монитор Още от края на юли и началото на август морето ни попада в клопката на мъртвото неспокойствие. Все още водите са бурни, а тази година имаме десетки случаи на удавени туристи. Какво да знаем в сходни обстановки и по какъв начин да реагираме, в случай че попаднем във въртоп?

Мъртвото неспокойствие в действителност е поредност от механични талази в морето, които се популяризират по повърхността на водата и не са резултат на локални ветрове, а на по-далечни климатични системи. Често има огромна дължина на вълната, само че това зависи от размера, силата и продължителността на климатичната система, от която произлиза. Образува се напълно покрай брега и е перпендикулярно на него. Обикновено то е необятно не повече от 5 м, а скоростта му е към 4-5 км/ч.

Спасители поучават, в случай че попаднем в клопката на мъртвото неспокойствие, да не изпадаме в суматоха, само че и да не надценяваме силите си.

" Ако не сте добър плувец, най-добре е да извършите всичко допустимо да се обърнете в посока на избавителните постове и да викате за помощ. Или пък да махате с ръце, с цел да ви забележим. Само по този начин ще можем да ви се притечем на помощ “, изясни ръководителят на избавителната работа във Варна Георги Есов.

Опасността на мъртвото неспокойствие идва оттова, че то не е очевидно за хората. Най-често се случва, откакто няколко дни подред има ветрова вълна, както е и сега на родното Черноморие. След това на пръв взор наподобява, че морето се е успокоило, само че в това време изпод протичат процеси. На моменти даже се вижда по какъв начин пясъкът се повдига от дъното. Тогава към този момент водата се прибира от брега към морето.

" Преди това даже са били изкопавани дупки и когато вълната се прибере към морето и отива към по-дълбоки места, се появява така наречен мъртво неспокойствие. То подкопава краката на плувеца изпод и го завлича. По-подготвените не трябва да изпадат в суматоха, тъй като в моменти на стрес мускулите се стягат и бързо потъваме. Не бива да изразходвате силата си, тъй като тогава ставате уязвими във водата “, изясни спасителят. Единият от методите да се спасим е да се оставим течението да ни завлече на 15 метра по-навътре в морето. Там то се успокоява. Не се борете с течението и не плувайте назад към брега. За страдание това е неефикасно.

" И в случай че извършите това, към този момент може да се опитате да се измъкнете леко встрани, под ъгъл и тогава да доплувате до брега “, поучава спасителят. Според него обаче плажуващите постоянно подценяват възбраните за къпане и не обръщат внимание какъв цвят е предупредителният байрак. За страдание, с всяка минала година у нас спасителите стават все по-малко. Младите фрагменти избират да се осъществят в чужбина поради сезонната работа.

" Заплащането е положително, само че междинната възраст на спасителите пораства. Засега на варненския плаж имаме задоволително чиновници, само че няма хора, които да ни заместват. Повечето си търсят целогодишна работа, а басейните не са толкоз доста “, разяснява още Георги Есов.

Съвети:

Основните препоръки, които би трябвало да помним, са три:

1. Преди всичко би трябвало запазите успокоение, тъй като хората, които знаят какво да вършат, в 99% от случаите се избавят.

2. Мъртвото неспокойствие не е въртоп и не завлича към дъното, а във вътрешността. Затова би трябвало да пестим силите си, до момента в който не излезем от него.

3. Ако плуваме в вярната посока – встрани, и не излизаме от течението, значи то е прекомерно необятно. Тогава стопираме да хабим сили и просто изчакваме течението да премине. Това ще се случи след 3-4 минути.
Източник: burgas24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР