Мониторинговата група към комисията по граждански свободи, правосъдие и вътрешни

...
Мониторинговата група към комисията по граждански свободи, правосъдие и вътрешни
Коментари Харесай

Мониторинговата група на ЕП обсъжда резултатите от визитата си в България

Мониторинговата група към комисията по цивилен свободи, правораздаване и вътрешни работи в Европейския парламент ще разисква довечера резултатите от визитите си в България, Словакия, Словения и Унгария. Заключенията и част от наличието на отчета за страната ни.

Делегацията, която посети България в края на септември, приканва Еврокомисията да затегне мониторинга и одита на еврофондовете.

В отчета се акцентира, че остава проблематично преследването на корупцията по високите етажи на властта. Евродепутатите обръщат внимание, че въпросът с отчетността и наказателната отговорност на основния прокурор остава да бъде решен в подтекста на по-дълбоки правосъдни промени незабавно, щом политическата обстановка го разреши.

От срещите с разнообразни представители на властта са представени думите на министъра на вътрешните работи Бойко Рашков, че основният прокурор на България счита Министерство на вътрешните работи за отделение на неговата институция. Той е споделил, че политическата взаимозависимост изяснява за какво няма стартирано следствие против някогашния министър председател Бойко Борисов, макар фотосите и записите.

От своя страна основният прокурор Иван Гешев е декларирал, че „ Барселонагейт “ е в досъдебна фаза и затова не може да желае или да дава каквато и да било информация без единодушието на наблюдаващия прокурор. Той е заречен да изпрати спомагателна информация за методологията на следствието на случаите и на така наречен златни кюлчета, в случай че има такава.

По-късно в комисията по цивилен свободи ще бъде показан отчета за така наречен златни визи.

Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР