Моника ШОУОЛТЪР*Ислямска държава (ИДИЛ) пое отговорност за терористичната атака, за

...
Моника ШОУОЛТЪР*Ислямска държава (ИДИЛ) пое отговорност за терористичната атака, за
Коментари Харесай

Виктория Нюланд и терористичната атака в Москва

Моника ШОУОЛТЪР*

" Ислямска страна " (ИДИЛ) пое отговорност за терористичната офанзива, за която се твърди, че е осъществена от хора от Централна Азия, говорещи таджикски език.
Които и да са, те са единствено дребни фигури, въпреки и подготвени в методите на ИДИЛ, само че явно са поддържани от някой по-голям.  
Не на последно място измежду множеството вероятни претенденти е и самият Путин, на който в предишното е било приписвано присъединяване в терористични офанзиви с политически цели.
Това биха могли да създадат и неговите “заклети другари ”, сходни на  Евгений Пригожин, търсейки възмездие.
Самите украинци, които са обвинени за други офанзиви на съветска земя, а страната им е във война с Русия, също биха могли да го създадат.
Показателно е, че арестуваните са се насочили към украинската граница, а не към Централна Азия или неспокойните страни от Закавказието.
И в този момент изниква ново име - не какъв да е, а пламенният проукраински “ястреб ”-демократ Виктория Нюланд, която преди няколко седмици напусна поста си в Държавния департамент в търсене на по-богати пасища покрай вашингтонското “блато ”.
В блога на Марк Уоук Substack четем:
“В предходната обява се позовах на скорошното изказване на Виктория Нюланд, че “Путин ще се изправи пред някои неприятни изненади на бойното поле ”. Но тя загатна също и “асиметрична ” война - характерна дума, предопределена за разграничаване от “симетричната " война: снаряд за снаряд, бомба за бомба, ракета за ракета. В 24-секундно видео Нюланд популяризира качествата на Украйна за “асиметрична война ". Да, мислех аз, ние просто дадохме на укро-нацистите пари и боеприпаси? Откъде знае Нюланд за украинската
“много ефикасна асиметрична война ”? ”
Друг участник в разискването разяснява:
“Преди месец в Центъра за стратегически и интернационалните проучвания Виктория Нюланд (същата, която се изрази нецензурно за Европейския съюз) даде обещание, че помощта за Украйна ще им разреши да “ускорят високо ефикасната асиметрична война ” и че Путин “със сигурност ще се сблъска с някои гадни изненади ”. Нюланд напусна поста си на асистент държавен секретар 10 дни преди този момент видео. А през днешния ден московски мирни поданици бяха убити при терористичен акт (асиметрична война). ”
Нюланд постоянно е упреквана за взривяването на тръбопровода “Северен поток 2 ”, за което никой не е поел отговорност и никой не е упрекван сигурно, само че мнозина считат, че тя или нейните съдружници стоят зад офанзивата.
Тя се хвалеше, че това ще се случи, преди то да се случи, означи Уоук, и нейното хвалене за асиметричната война в този момент би изглеждало като част от същото издаване на секрети, което тя не може да спре да прави.
Разбира се, може би е единствено съвпадане, че тя се похвали с “гадни неща ” и “асиметрична война ”. И това е допустимо, само че е естествено хора като нас да я подозират, като се има пред тип, че е толкоз отвратителна.
Защото в действителност има доста евентуални причинители.
От това кой в действителност го е направил (или кой е виновникът съгласно мнението на Путин) зависи дали можем да чакаме отмъщение тук, в Щатите, както и ескалация на войната в Украйна, в която сме затънали.

И по този начин, ето някои от другите

евентуални причинители на закононарушението и техните претекстове:
Първо, ИДИЛ, която си приписва “заслугата ” за зверството. ИДИЛ ненавижда Путин, тъй като той ги в профил в Сирия, подкрепяйки открития сирийски деспот Башар ал-Асад, и е нанасяла удари по Русия най-малко три пъти през последните години.
Според хубава публикация на Джошуа Кийтинг за Vox те са показали своята ненавист както към Путин, по този начин и към неговия съдружник Иран:
“Изглежда доста по-вероятно действителният причинител да е ИДИЛ - формация, която е поела отговорност и която е показвала в предишното, че има както средствата, по този начин и мотивацията да извърши тъкмо този тип офанзива. В допълнение към опита за нахлуване над синагогата в Москва, два самоубийствени атентата на ИДИЛ-Х убиха близо 100 души в иранския град Керман през януари.
Защо разклонението на ИДИЛ " Вилаят Хорасан " би атакувало Русия?
Ислямистки екстремистки групировки като ИДИЛ-Х имат дългогодишна омраза с Москва, датираща от руската война в Афганистан през 80-те години на предишния век, бруталните антибунтовнически акции на Руската федерация в Чечения и Северен Кавказ през 90-те и 2000-та години, както и нейната поддръжка за държавното управление на Башар Асад в Сирия.
През 2022 година ИДИЛ-Х извърши самоубийствена офанзива против съветското посолство в Кабул.
Простото пояснение, че ИДИЛ е виновна, би било

неловко за Путин

Това би означавало, че е пренебрегнал предизвестието на Съединени американски щати за идна офанзива, което той отхвърли като “изнудване ”, предопределено да дестабилизира съветското общество. ”
Що се отнася до мюсюлманския фундаменталистки “ъгъл ”, който съгласно “Ню Йорк Таймс ” Путин усърдно заобикаля, за мен наподобява значимо (но никой не e обръщал внимание на това преди), че забележителен брой от починалите в Украйна са мюсюлмани, родени в  Централна Азия и Кавказ.
В месомелачката на войната в Украйна не умират елементарните руснаци, а представители на народите от централноазиатските и кавказките републики. Възможно ли е това да е радикализирало някои от тях и да ги е тласнало към ислямския фундаментализъм? Струва ми се допустимо, макар настояването на руснаците, че всички терористи са били непознати жители. Етническите връзки сред таджиките, които са някогашна руска република, и Русия доста евентуално се преплитат.
Що се отнася до опцията Путин да го е направил, това се твърди от най-ненавиждащите го по света. Той преди малко “спечели ” преизбиране и наподобява се е отървал от опозицията си. Изглежда малко евентуално да докарва обществото до такива събития, когато към този момент е посочил, че може да реализира с подправяне каквото желае.

Имаме още и Украйна

която нанесе тежки удари навътре в Русия по нейните петролни съоръжения и други сходни, в опит да придвижи войната към нашествениците. Въпреки че не са взели участие в всеобщи смъртоносни офанзиви против цивилни, и биха изгубили поддръжката на Запада, в случай че го създадат, те се стремят да унищожат Путин. Толкова ли е немислимо, че биха могли да създадат нещо сходно, да пренесат войната в самата Москва? Възможно е, и съгласно “Ню Йорк Таймс ” Путин наподобява клони към това, пренебрегвайки мюсюлманския “ъгъл ”.
Но версията с присъединяване на Виктория Нюланд също е забавна, защото тя е фанатично про-Украйна и анти-Путин, занимавала се е с

разпалване на войни, преврати и други зашеметяващи операции

и постоянно се хвалеше с това.
Не знаем какво прави в този момент, когато е отвън офиса, само че е малко евентуално ненадейно да е изгубила интерес към тематиката, когато се е лишила от държавната заплата. Защото за  жителите на “блатото ” с всичките им консултантски контракти това може да е без значение.
Струва си да се следи какво се случва в този момент, тъй като то може да въвлече Съединени американски щати в по-дълбок спор с Путин, което наподобява тя би желала. Това е главното, което би трябвало да се следи.
Беше ли ИДИЛ? Или Нюланд и нейните украински другари имаха подло присъединяване в този ужасяващ акт?
* Заместник основен редактор на „ Американски мъдрец “. Магистър по публицистика в Колумбийския университет
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР