money.bgЗа Четвъртата най-голяма IT компания в Индия Wipro настъпи края

...
money.bgЗа Четвъртата най-голяма IT компания в Индия Wipro настъпи края
Коментари Харесай

Вторият най-богат човек в Индия кара кола втора ръка

money.bg

За Четвъртата най-голяма IT компания в Индия Wipro настъпи края на една епоха, откакто нейният началник се пенсионира след 50 години на поста.

Главният изпълнителен шеф на IT компанията Aзим Премджи ще се пенсионира, откакто изтече договорът му на 30 юли. 73-годишният индиец е заел поста във компанията, когато е бил на 21 години. Сега неговото място ще наследи синът му Ришад Премджи, написа Quartz.

" Да бъда отпред на Wipro от 1966 година до през днешния ден, бе най-голямата привилегия, която в миналото съм имал в живота си. Бе едно неизмеримо пътешестване, което стартира от дребна компания за растително олио до корпорация за световен разнороден бизнес ", споделя Премджи.

" Wipro e образец за една сполучлива, етична и обществено виновна организация. Искам да благодаря на всички вас, както и на моите някогашни сътрудници за приносът и отдадеността ви ", добавя още той.

Внезапната гибел на бащата на Азим Премджи го принуждава той да напусне Стандфордския университет, където е учил компютърни науки, с цел да поеме юздите на Wipro, която тогава е произвеждала растителни масла. През 1982 година предприемчивият индиец стартира да трансформира компанията в световна IT компания.

Днес годишните доходи на Wipro са 8 милиарда $ и в нея работят повече от 170 000 чиновници. Семейството на Премджи има дял от 74,3% от компанията. Азим е вторият най-богат човек в Индия след Мукеш Амбани, който е притежател на империята Reliance Industries.

IT бизнесът обаче не е главното поле на активност от корпорацията на Премджи. Приоритет за богатия индиец е филантропията.

Бизнес магнатът е дарил повече от 2/3 от благосъстоянието си, което се равнява на 21 милиарда $ за благотворителни дела. Преди близо две десетилетия през 2001 година той основава Azim Premji Foundation, неправителствена организация, фокусирана върху възстановяване на главното обучение в селските държавни учебни заведения в Индия. През март той преотстъпи 34-процентов дял от своите акции в Wipro, който се равнява на 7,5 милиарда $, на организацията.

" Ще продължа да бъда част от борда на Wipro, като ще посветя времето и напъните си на филантропската активност на организацията. Ще продължа да бъда президент на Wipro Enterprises Limited ", инженерния бизнес и джойнт венчър сдружението Wipro -GE Healthcare, чиито общи проходи са към 2 милиарда $ ", добавя Премджи.

Той е прочут с това, че е водил много порядъчен стандарт на живот за опциите, които има. Не е имал първокласни коли. Карал е Ford Escort, Honda City и Toyota Corolla. Дори откакто взема решение да мина към по-висок клас кола, той избира автомобил втора ръка. Премджи купува Mercedes E-Class от собствен чиновник. Въпреки че има империя, милиардерът пътува в икономична класа и употребява рикши. На робота приканва чиновниците си да пестят ток и тоалетна хартия.

Освен това той се е върнал 30 години по-късно в Станфордския университет, с цел да приключи образованието си.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР