money.bgГърция се възстановява и данните го показват ясно. Но жителите

...
money.bgГърция се възстановява и данните го показват ясно. Но жителите
Коментари Харесай

Все повече гърци остават без дом

money.bg

Гърция се възвръща и данните го демонстрират ясно. Но жителите на южната ни съседка, като Димитра Д., не го имат вяра, споделя Bloomberg в своя преписка.

Димитра, инженер на 53 години, най-вероятно ще изгуби фамилния дом, откакто банката заплашва да отнеме жилището ѝ за €140 000, вписано като поръчителство за заем от €50 000, която тя не може да изплати. След години на борби с банката, тя споделя, че към този момент няма волята да се бори за парцела.

" Предпочитам да го изгубя, даже и да знам, че това няма смисъл. Не ме интересува към този момент. Ще пребивавам чартърен в 50 кв. м, само че ще съм спокойна ", споделя Димитра.

Данните сочат усъвършенстване: главният борсов показател подскочи с 26 % през 2019 година и е напът да запише най-хубавото първото полугодие от две десетилетия. Миналата година страната регистрира най-силния си стопански напредък от 2007 година Лихвите по 10-годишния дълг е 3,3 %, парченце от 37-те %, които страната трябваше да заплаща по време на рецесията.

И въпреки всичко, доста гърци не съумяват да се отърват от планините дълг след тежкото десетилетие, в която стопанска система се сви с четвърт. Безработицата към момента е 18,5 %.

От началото на рецесията през 2010 година над 87 500 дребни и междинни предприятия стопираха активност, а персоналните разполагаеми приходи се свиха с 14,5 %, по данни на националната статистика. Около 4 милиона данъкоплатци, или 37 % от популацията, дължат на хазната €104,4 милиарда.

В последна сметка гърците са изтощени от дългата борба с банките и към този момент губят предпочитание да пазят активите си в съда, което може да отнеме години и доста средства. " Проблемът не е толкоз финансов, колкото психически - цялата процедура ги уморява ", споделя Димитрис Анастасопулос, юрист, който работи по каузи и пробва да спре завземането на единствените жилища на гърците от банките. Кредитполучателите се усещат и изтормозени, откакто колекторските организации им звънят всеки ден. " Имал съм случаи, в които клиенти получават сърдечни пристъпи или удари поради непрекъснатия напън ", споделя той.

Изземането на домовете става все по-често, откакто и самите банки са под напън да понижат неприятните заеми. Към момента те са €81,8 милиарда, или съвсем половината от стопанската система на Гърция. И точно те са измежду най-големите спънки пред по-бързата агресия.

В година на избори, държавното управление на премиера Алексис Ципрас търси метод да отбрани единствените жилища. В края на март Народното събрание гласоподава законопроект в тази посока след дълги разногласия с кредиторите.Според него, притежателите на жилища могат да получат помощ, в случай че дават отговор на избрани критерии. Държавата ще субсидира част от реструктурирания заем, гласи още текстът.

Законът покрива неприятни заеми от към €25 милиарда. Очаква се към 160 000 задлъжнели с €10 милиарда лица да се възползват.

ВЪВ ВРЪЗКА С ИЗГОТВЕНИЯ ОТ ГЕРБ ЗАКОН ЗА ЦЕНЗУРА НА МЕДИИТЕ В ИНТЕРНЕТСПИРАМЕ ВЪЗМОЖНОСТТА ЗА ПИСАНЕ НА КОМЕНТАРИ БЕЗ АВТОР В САЙТА!

ЗА ДА КОМЕНТИРАТЕ СТАТИЯТА, МОЛЯ, РЕГИСТРИРАЙТЕ съдебна експертиза ЗА СЕКУНДИ ТУК - https://petel.bg/registration.html
--> --> --> --> ``
рекламаКоментариКоментирай посредством FacebookЗа да пишете мнения, апелирам регистрирайте се за секунди ТУКНапиши коментарИме:Коментар:
`` После
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР