money.bgДа си млад и поляк никога не е било толкова

...
money.bgДа си млад и поляк никога не е било толкова
Коментари Харесай

Полша загуби 1,7 милиона души след влизането си в ЕС. Сега се опитва да обърне тенденцията

money.bg

Да си млад и поляк в никакъв случай не е било толкоз печеливша композиция.

Нов закон, който влезе в действие тази седмица в Полша, ще отстрани подоходния налог за съвсем 2 милиона млади работещи поляци, написа CNN. Правителството се пробва да спре " приключването на мозъци ", което тормози страната от присъединението ѝ към Европейския съюз преди 15 години.

Премиерът Матеуш Моравецки е убеден, че данъчното облекчение " ще сътвори нови благоприятни условия за младежите, сравними с тези на Запад ".

Поляците на възраст под 26 години, които получават по-малко от 88 528 злоти ($22 547) годишно, няма да заплащат подоходен налог, който в страната е 18 %. Предложението е много обилно, изключително като се има поради, че междинната заплата в Полша е 60 000 злоти ($15 700) годишно. Според изчисленията към 2 милиона души ще могат да се възползват.

Когато Полша и други седем страни от ЦИЕ се причислиха към Европейски Съюз през 2004 година, жителите им получиха правото да работят в блока без потребността от виза или позволение. Защитавайки законопроекта в Народното събрание, Моравецки съобщи, че 1,7 милиона души са напуснали Полша през последните 15 години. " Все едно цяла Варшава да изчезне... тогава е гигантска загуба ", сподели той.

Емиграцията има негативен резултат върху стопанската система. През последните три-четири години в страната стартира да се вижда дефицит на работна ръка, което накара политическата класа да осъзнае, че би трябвало да върне избягалите поляци.

Кинга Китовска е една от тези, които са напуснали. 22-годишното момиче идва в Лондон, с цел да учи, само че остава, откакто си намира работа в областта на финансите. И въпреки да счита, че предлагането на държавното управление е обилно, тя счита, че не е задоволително, с цел да я убеди да се върне.

Експертите също не считат, че тактиката ще проработи. " Не всичко е пари ", споделя Хедър Ролф от Националния институт по стопански и обществени проучвания, тинк танк в Лондон. Според изследване измежду младите поляци на Острова, въпреки заплатата да е значима, тя не е всичко. Те търсят и нови благоприятни условия, както и самостоятелност.

Именно Англия е измежду най-популярните дестинации за полските емигранти, като към 1 милион поляци сега живеят там. Макар икономическият растеж на Полша през последните години да е незабравим, заплатите към момента са надалеч по-ниски, в сравнение с Острова.

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните вести - такива, каквито са, от Света, България и Варна!

Изпращайте вашите фотоси на [email protected] когато и да е на дежурния редактор!

За реклама виж - https://petel.bg/advertising-rates.html
--> --> --> --> ``
рекламаКоментариКоментирай посредством FacebookЗа да пишете мнения, апелирам регистрирайте се за секунди ТУКНапиши коментарИме:
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР