Монети на цар Иван Асен II и Алексий I Комнин

...
Монети на цар Иван Асен II и Алексий I Комнин
Коментари Харесай

Най-интересните находки на годината: Монети на цар Иван Асен II и Алексий I Комнин

Монети на цар Иван Асен II и Алексий I Комнин са измежду забавните находки, които открихме тази година. Това сподели археологът проф. Николай Овчаров пред " Фокус ". „ Като монетата на цар Иван Асен II има единствено десетки открити в страната. Това е първото българско посечене, което демонстрира и разширението на българската страна след борбата при Клокотница 1230 година “, изясни археологът.

Проф. Николай Овчаров уточни, че другата открита монета е на император Алексий I Комнин, това е по този начин нареченият хистаменон. „ Става дума за 11 век, когато Византия изпада в доста тежка икономическа и политическа рецесия и това се отразява и на монетосеченето. Златната единица престава да бъде, може да се каже, златна “, добави проф. Овчаров. „ Вследствие на икономическата и политическата рецесия хистаменон има към 6 карата злато, останалото е сребро.

Император Алексий единствено за няколко години съумява да стабилизира страната и в края на 11 век, като се изключи че политически се стабилизира Византия той стартира да сече фамозните хиперперони или перпери, както са по-известни с към 21 – 22 карата злато в тях “, добави още археологът. По думите му в покрайнините на Перперикон се намират едни от най-големите рудници при с. Стремци, от където е взето най-малко част от това голямо количество злато належащо за стабилизацията на стопанската система на Византийската империя. /focus-news.net
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР