Монети, метални пръстени, метални и каменни гюллета, керамична част от

...
Монети, метални пръстени, метални и каменни гюллета, керамична част от
Коментари Харесай

Откриха артефакти в дома на иманяр в Тервел

Монети, железни пръстени, железни и каменни гюллета, керамична част от лула, железна апликация, керамичен съд, наподобяващи културно-исторически полезности са открити в дома на 55-годишен мъж от Тервел, оповестиха от полицията в Добрич. Открити са и два метал детектора – самоделен и професионален, оборудван със слушалки.
Претърсването на жилището е при профилирана полицейска интервенция за противопоставяне на закононарушения, свързани с културно-исторически полезности на територията на страните членки на Европейски Съюз, интервенция „ Pandora IV “. В акцията са взели участие полицейски чиновници от Тервел и гранични служители на реда от Силистра.
Проверка на Actualno.com демонстрира, че не са търсени музейни експерти от Историческия музей в Тервел, нито от Регионалния исторически музей в Добрич за оценяване на откритите артефакти .  
Според археолози на територията на община Тервел е имало седем тракийски селища. При изследване на тракийски некропол-могила сред селата Жегларци и Орляк е открит непокътнат мъжки скелет от ранна бронзова ера. Сред скъпите находки, открити от археолозите, са бронзова монета от времето на Филип Македонски, керамични съдове от ІV-ІІІ в. преди Христа, римска монета от времето на Марк Антоний, монети, сечени от Константин Велики.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР