Монетата от два златни лева със стилизиран образ на Паисий

...
Монетата от два златни лева със стилизиран образ на Паисий
Коментари Харесай

Нумизматиката е във възход и монетите повишават стойността си

Монетата от два златни лв. със стилизиран облик на Паисий Хилендарски, която беше пусната в обращение от Българска народна банка на продажна цена 3755 лв., е най-скъпата монета в новата история на България. Към сегашния миг въпросната монета не е добра инвестиция, тъй като при борсова цена на златото към 100 лв., нейната цена на грам е 161 лв.. Но от колекционерска позиция – поради дребния тираж на монетата, тя съставлява интерес за колекционери. Това сподели Петър Неделев, ръководител на Нумизматично сдружение " Филипопол ", в предаването „ Бизнес старт ” с водещ Христо Николов.

„ Събирането на монети е пристрастеност. Правейки сбирка, хората си купуват тази страст. Напоследък се появиха и много вложители, които имат свободни пари и купуват монети с дребен тираж за далавера, препродажба на по-висока цена. Като цяло нумизматиката е във напредък сега и всички монети на Третата българска страна покачват своята стойност ”.

Неделчев даде образец с монета с цар Борис от 1930г., струваща в детството му 50-60 стотинки. В момента такава монета с хубаво качество има цена от 700-800 лв.. По тази причина нумизматиката си е и тип инвестиция.

По отношение на това по какъв начин се дефинира цената на възпоменателните монети събеседникът уточни, че няма контролиран пазар, а цената се образува на база търсене – предложение.

В последните две години на пазара се появиха много свободни пари и доста вложители, които не са колекционери в същинския смисъл на думата, само че просто взеха решение да създадат бързи пари. Предполагам, че до няколко години тази еуфория ще отмине, сподели Неделчев и предвижда, че цените леко ще паднат.

Като образец за монети, чиято цена се е покачила доста в последно време, събеседникът показа, че монетите, които доста са повишили цените си, са петте златни монети, сечени по времето на цар Фердинанд.

„ Говорим за излъчванията 1894 година и 1912 година. В момента на непознати аукциони тези монети стигат баснословни цени даже за европейския пазар - близо 100 000 швейцарски франка ”.

За да се дефинира цената на старите монети, може да се потърси съвет от нумизматичните сдружения, като в България такива има в София, Пловдив, Велико Търново и Плевен.

„ Ако монетата е антична, според нашето законодателство тя принадлежи на страната и би трябвало да бъде върната в най-близкия музей ”.
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР