Монетата от четвърт шекел, която беше върната е датирана към

...
Монетата от четвърт шекел, която беше върната е датирана към
Коментари Харесай

САЩ върнаха на Израел открадната реликва на 2000 години

Монетата от четвърт шекел, която беше върната е датирана към 69 година от н.е. и е една от единствено четирите известни монети от този тип в света и цената й е 1 млн. $.

 

Бяха нужни съвсем 20 години упорита детективска работа и следене на връзки, пресичащи континенти, преди казусът с изчезналата светиня да бъде завършен.

" Най-накрая една скъпа част от историята се завръща вкъщи ", съобщи американски чиновник на гала по случай връщането на монетата.

Тази част от историята на Израел е дребна сребърна монета с богата символика, изсечена по време на еврейско въстание преди близо 2000 години.

През 2002 година тя е открадната в Израел, само че в последна сметка е открита, конфискувана и върната там, откъдето е пристигнала.

Сагата стартира, когато Израелската работа за антики (ИАА) научава от информатори, че монетата е взета от палестинци от клада, открита в долината Ела, южно от Йерусалим.

От ИАА настояват, че през идващото десетилетие и половина са се опитвали да открият монетата, която е минала през противозаконни пазари за антики в Израел, Йордания и Обединеното кралство. В последна сметка тя е изнесена в Съединени американски щати, с цел да бъде продадена на търг в Денвър, Колорадо, през 2017 година

ИАА сигнализира американската работа за следствие на вътрешната сигурност (HSI), която по-късно поема административно отговорността за монетата. Разследването е предадено на отдела за трафик на антики (ATU) към окръжния прокурор на Манхатън, който получава правосъдна заповед за репатриране на монетата въз основа на информация от очевидци в пет страни дружно благодарение на управляващите в Европа и Близкия изток.

Монетата беше предадена на гала в офиса на окръжния прокурор на Манхатън, на която участваха публични лица от Съединени американски щати и Израел, в това число посланикът на Израел в Организация на обединените нации Гилад Ердан.
Източник: rozali.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР