[Монделийз интернешънъл] Монделийз интернешънъл инвестира над 22 млн. лв. в

...
[Монделийз интернешънъл] Монделийз интернешънъл инвестира над 22 млн. лв. в
Коментари Харесай

"Монделийз интернешънъл" инвестира над 22 млн. лв. във фабриката в Своге

[Монделийз интернешънъл] " Монделийз интернешънъл " влага над 22 млн. лева в нова пакетажна линия за шоколадови бонбони във фирмената фабрика в Своге.

" Новата линия е с размери на футболно игрище и може да създава до 6600 бонбона в минута, което я прави най-бърза в целия свят. Капацитетът на остарялата линия беше 3136 бонбона в минута ", сподели за " Капитал " Анна Маринкова, шеф на завода на " Монделийз " в Своге.

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики Новата технология за пакетиране на бонбони води до олекотяване на опаковката с 20% и разрешава по-лесното й преработване. Началото на плана е сложено през 2018 година, а реализацията му разрешава на завода да се трансформира в център за произвеждане на бонбони Milka.

Пазарен водач при шоколадовите произведения

В Своге се създават голям брой шоколадови произведения. Сред тях са шоколади и бонбони Milka, бонбони Suchard и " Сезони ", вафли " Морени ", шоколад " Своге ". От тази фабрика потеглят редица местни марки за задгранични пазари, измежду които Poiana за Румъния, Alpen Gold за скандинавските страни, един от типовете Cadbury за Англия, Lacta и Pavlidis за Гърция, Karuna за Полша, Figaro за Словакия, посочи Анна Маринкова. Единствено в Своге " Монделийз интернешънъл " създава шоколад с фъстъци и карамел, който се предлага в 27 страни на четири континента.

Миналата година фабриката е произвела 29 хиляди тона артикули, тази година чака да доближи близо 33 хиляди тона. За вътрешния пазар остават 30-35% от създадените количества.

" Ние сме водачи на българския пазар на шоколадови произведения общо с 35% пазарен дял в стойност. Всеки втори шоколад в страната е Milka. Брандът държи над 60% пазарен дял в стойност ", уточни Ивайло Найденов, изпълнителен шеф за Югоизточна Европа, ръководещ 10 пазара.

25 години от приватизацията

Фабриката е учредена от Велизар Пеев през 1924 година, който от 1901 година създава захарни произведения и шоколад в София. През 1935 година той придвижва цялото произвеждане в Своге. Фабриката е национализирана през 1947 година и е преименувана на Завод за шоколадови произведения " Република ".

През 1994 година е приватизирана от " Крафт Якобс Сушард " (днес " Монделийз " ). През 2009 година корпорацията основава " център за местни марки " и би трябвало да избира сред фабриките си в Своге и Брашов, Румъния.
" България завоюва съревнованието поради качеството на хората, поради екипа, който е освен добре квалифициран механически, само че и доста стимулиран. Технологии и машини могат да бъдат конфигурирани на всички места, значими са хората ", разяснява за " Капитал " Ивайло Найденов.

Изборът е стратегически за развиването на мощностите в България. Следват съществени вложения от 30 млн. лева в разрушение на остарели здания и създаване на три нови производства. " Заводът е издигнат стъпаловидно в планината, всеки от етажите е на кота 0, което е значимо за работния развой ", изясни Анна Маринкова.

Днес това е единствената фабрика на корпорацията в Югоизточна Европа, която е и пилотна, тъй като е център за разработка на голям брой нови артикули. Заетите в нея са 580 средногодишно, само че в мощен сезон (преди Коледа например) доближават 640. През идната година в Своге следва увеличение на производството на шоколадови маси – основа за продуктите. Размерът на инвестицията следва да бъде конкретизиран.

За 2018 година приходите на " Монделийз България " надвишават 167.5 млн. лева (1.18% ръст), а облагата понижава от 6.329 млн. лева през 2017 на 1.880 млн. лева.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР