Монако и Лихтенщайн са не само две от най-малките държави

...
Монако и Лихтенщайн са не само две от най-малките държави
Коментари Харесай

Милиардерите на най-малките държави в Европа: Кои са те и какво знаем за тях?

Монако и Лихтенщайн са освен две от най-малките страни в Европа, само че и в света. Първата от тях е ситуирана на едвам 2,02 квадратни километра, само че за сметка на това там живеят или най-малко имат парцели супербогаташи от разнообразни страни, а през лятото други такива отсядат с първокласните си яхти по пристанищата ѝ.

Лихтенщайн пък е малко по-голям - с повърхност от към 160 квадратни километра. Княжеството е ситуирано сред Швейцария и Австрия е една от най-богатите страни в света по отношение на брутния вътрешен артикул (БВП) на глава от популацията - над 173 000 $ към 2017 година съгласно изчисленията на Световната банка.

Въпреки дребната си територия, двете страни са дом на общо четирима милиардери, ръководещи активи на стойност повече от над 8 милиарда $ към ноември 2020 година. За да забележим кои са те и с какво се занимават, поглеждаме към листата на милиардерите в света на Forbes.
 Най-малките страни в света и любопитните обстоятелства за тях
Най-малките страни в света и любопитните обстоятелства за тях

Едната е с повърхност под 1 квадратен километър

Кристоф Целер - $3,5 милиарда

Целер, който е жител на Лихтенщайн, е малко прочут на необятната публика и макар че доста хора се възползват от продуктите, създадени от неговата компания, малко от тях знаят името ѝ. Базираната в град Шаан Ivoclar Vivadent AG прави дентални артикули и машини.

Компанията е учредена през 1923 година, а през 1948 година е купена от дядото на Целер - доктор Адолф Шнайдър. Самият той е основен изпълнителен шеф на сдружението сред 1990 и 2003 година. Целер продължава да работи за компанията като член на надзорния съвет.

Към днешна дата Ivoclar Vivadent има дъщерни компании в 25 страни, а за нея работят над 3000 души. Годишните ѝ доходи възлизат на 800 милиона $.

Дейвид Намад - $1,9 милиарда
 Дейвид Намад, вляво
Източник:

Дейвид Намад, вляво

Дейвид Намад е най-богатият жител на Монако. Основно бизнесът му, който е ръководен дружно с брат му Езра, е фокусиран върху пазара на изобразително изкуство. Двамата имат забележителна сбирка от съвременно изкуство и на картини на известни имена от импресионизма, в това число произведения на Моне, Матис и Реноар. Братята купуват и продават картини главно на търгове.

Сред техните активи влизат още 300 платна на Пикасо, оценени на най-малко 1 милиард $. Цялата им сбирка е на стойност от 3 милиарда $, като активите им са разпределени 50 на 50.

Езра Намад - $1,5 милиарда

За него стана ясно нагоре. А повода да има разлика в чистото благосъстояние на двамата братя е, че Наман търгува и на форекс пазара, както и на фондовия.

Лили Сафра - $1,3 милиарда

Сафра е единствената дама, влизаща в този къс лист. Родената в Бразилия милиардерка наследява благосъстоянието си от своя брачен партньор - известният банкер Едмонд Сафра, слез гибелта му през 1999 година. Той завещава по-голямата част от парите си на своята филантропска фондация, само че оставя задоволително и на брачната половинка си, с цел да я направи милиардер.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР