Мона Лиза“ разкри тайнаОт ДЖОН ЛЕСТЪР Associated Press октомври 11,

...
Мона Лиза“ разкри тайнаОт ДЖОН ЛЕСТЪР Associated Press октомври 11,
Коментари Харесай

Учените издават тайна от „Мона Лиза“ за това как Леонардо е нарисувал шедьовъра

„ Мона Лиза “ разкри загадка

От ДЖОН ЛЕСТЪР Associated Press октомври 11, 2023, 7:17 AMФранция и Англия откриха.

„ Той беше човек, който обичаше да опитва и всяка негова картина е изцяло друга механически “, сподели Виктор Гонзалес, водещ създател на проучването и химик в най-големия проучвателен орган на Франция, CNRS. Гонзалес е изучавал химичния състав на десетки творби на Леонардо, Рембранд и други художници.

„ В този случай е забавно да се види, че в действителност има характерен техника за главния пласт на „ Мона Лиза “ “, сподели той в изявление за Асошиейтед прес. в първия пласт багра на Леонардо. Откритието, сподели Гонзалес, удостоверява за първи път това, което историците на изкуството преди този момент са единствено предполагали: че Леонардо най-вероятно е употребявал прахуляк от оловен оксид, с цел да сгъсти и помогне да изсъхне боята си, когато е почнал да работи върху портрета, който в този момент гледа иззад защитно стъкло в Лувъра в Париж.

Кармен Бамбах, експерт по италианско изкуство и куратор в Музея на изкуствата Метрополитън в Ню Йорк, която беше не взе участие в изследването, назова проучването „ доста вълнуващо “ и сподели, че всички научно потвърдени нови прозрения за техниките на изобразяване на Леонардо са „ извънредно значима вест за света на изкуството и нашето по-голямо световно общество “.

Намирането на плубонакрит в „ Мона Лиза “ свидетелства за „ духа на Леонардо на буен и непрекъснат опит като художник – това е, което го прави безконечен и съвременен “, сподели Бамбах по имейл.

Фрагментът от боята от главния пласт на „ Мона Лиза “, който беше оценен, беше едвам забележим с невъоръжено око, не по-голям от диаметъра на човешки косъм и идваше от върха десния завършек на картината.

Учените надникнаха в нейната атомна конструкция благодарение на рентгенови лъчи в синхротрон, огромна машина, която форсира частиците съвсем до скоростта на светлината. Това им разреши да разкрият химическия състав на петънцето. Плумбонакритът е непряк артикул на оловен оксид, което разрешава на откривателите да кажат с по-голяма сигурност, че Леонардо евентуално е употребявал праха в своята рецепта за багра.

„ Плумбонакритът в действителност е пръстов отпечатък на неговата рецепта ", сподели Гонзалес. „ Това е първият път, когато можем фактически да го потвърдим химически. "

След Леонардо, холандският занаятчия Рембранд може да е употребявал сходна рецепта, когато е рисувал през 17-ти век; Гонзалес и други откриватели преди този момент са разкрили плумбонакрит в неговите творби, също.

„ Това също ни споделя, че тези предписания са били излъчени от епохи “, сподели Гонзалес. „ Беше доста добра рецепта. “

Смята се, че Леонардо е разтворил прахуляк от оловен оксид, който има оранжев цвят, в ленено или орехово масло посредством нагряване на примес, с цел да извършите по-гъста, по-бързо съхнеща паста.

„ Това, което ще получите, е масло, което има доста прелестен златист цвят “, сподели Гонзалес. тече повече като мед. “

Но „ Мона Лиза “ — съгласно Лувъра е портрет на Лиза Герардини, брачната половинка на флорентински търговец на коприна — и други творби на Леонардо към момента имат други секрети за описване.

„ Със сигурност има доста, доста повече неща за разкриване. Ние едвам надраскаме повърхността, “ сподели Гонзалес. „ Това, което споделяме, е единствено малко повече в познанието. “

Източник: abcnews.go.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР