МОН стартира мащабен тригодишен проект за квалификацияПроект на МОН цели

...
МОН стартира мащабен тригодишен проект за квалификацияПроект на МОН цели
Коментари Харесай

Учителите ще се самооценяват с дигитална платформа „Selfie“

МОН започва огромен тригодишен план за подготовка

Проект на МОН цели да насърчи професионалното развиване на педагозите и да ги приобщи към нови и новаторски способи в преподаването и оценяването, заяви заместник-министърът Деница Сачева (снимка: МОН)

Близо 53 хиляди учители ще се квалифицират за работа по най-новите стандарти в образованието в идващите три години, заяви през вчерашния ден заместник-министърът на образованието и науката Деница Сачева на конференция в МОН.

Това ще стане в осъществяване на най-новия план на МОН „ Квалификация за професионално развиване на педагогическите експерти “, който е с предпочитано значение. Проектът е на обща стойност 19,91 млн. лева и ще се финансира по Оперативна стратегия „ Наука и обучение за образован напредък “, съфинансирана от Европейския обществен фонд.

Целта на плана е да насърчи професионалното развиване на педагозите и да ги приобщи към нови и новаторски способи в преподаването и оценяването. Учителите ще се образоват да ползват и разнообразни модели за основаване на положителна среда за децата в учебно заведение, както и да си партнират с родителите и фамилиите на учениците си.
още по тематиката
Проектът ще подкрепя и квалификацията на шефовете на учебни заведения и детски градини, като надгражда техните управнически умения и компетентности. Стартиращата стратегия ще обхване всички педагогичен експерти на възраст до 54 години, като главен акцент е подложен върху младите учители в системата.

Желаещите да се включат ще могат да го създадат посредством особено основана осведомителна система, която ще автоматизира целия развой – от регистрацията, през типа и формата на образованията, до приемането на документите. Обученията ще протичат както присъствено, по този начин и отдалечено.

Един от най-новите модерни принадлежности за самокритика – цифровата платформа „ Selfie “, също ще е част от плана. Тя ще се употребява за диагностика и разбор на просветителния развой.

Училищата ще могат да правят оценка своята подготвеност за цифровата промяна на просветителния развой на база на европейските рамки за просветителните институции и за педагогическите фрагменти. За работа със „ Selfie “ ще бъдат подготвени учебни координатори, експерти по ИКТ и други, които ще я ползват в учебните заведения.

В направление „ Съвременни способи в оценяването на образователните резултати “ ще бъдат подготвени учители да употребяват цифрови платформи за оценяване на ДЗИ и за НВО по БЕЛ и математика при довеждане докрай на главното обучение.

Проект „ Квалификация за професионално развиване на педагогическите експерти “ ще продължи три образователни години. Още в края на тази година се чака 11 200 експерти да са минали квалификационни курсове.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР