МОН ще предложи децата да бъдат обхванати още от 4-годишна

...
МОН ще предложи децата да бъдат обхванати още от 4-годишна
Коментари Харесай

МОН иска задължителната предучилщна подготовка за 4-годишните

МОН ще предложи децата да бъдат обхванати още от 4-годишна възраст в предучилищно обучение и образование. Това съобщи министърът на образованието и науката Красимир Вълчев.

Промяната се налагала, с цел да могат децата в първи клас да са усвоили български език и да не отпадат от учебно заведение. Вълчев изясни, че най-често те отпадат в 5-ти, 6-ти и 7-ми клас.

Политиката на министерството е децата да бъдат обхванати в детските градини. " В момента предучилищната подготовка е наложителна за децата на 5 и на 6 години, най-вероятно ще предложим те да бъдат обхванати още на 4 години ", посочи Вълчев.

 Създават екипи за задържане и записване на децата в учебно заведение
Създават екипи за задържане и записване на децата в учебно заведение

Всеки седми възпитаник - прибързано напуснал учебно заведение

По думите му наложителната предучилищна възраст би трябвало да бъде разширена и към децата и на 4 години. Обхващането на децата в предучилищна възраст има за съществена задача те да не отпадат от просветителната система.

Анализите показвали, че децата, които са били в детски градини, приключват начално обучение и се включват се в система за професионална подготовка. Той изясни, че децата от уязвими групи най-често още на входа на 1-ви клас са натрупали толкоз дефицити, че учебните заведения не могат да ги компенсират.

" Избутват ги до 5-ти и 6-ти клас и по-късно отпадат ", разяснява той мярката и добави, че децата от фамилии на родители с ниско обучение са тези, които най-вече не са обхванати от системата на учебното обучение.

 3 години уседналост дава максимален късмет за банкет в първи клас
3 години уседналост дава максимален късмет за банкет в първи клас

Водещ аршин е близостта на учебното заведение до постоянния/настоящия адрес на родителя/настойника

Относно механизмът за обгръщане на децата в учебно заведение, Вълчев осведоми, че общините трябвало да дефинират регионите на обсег и увери, че в съвсем всички общини е направено райониране. Над 1 100 ще бъдат взаимните екипи, които ще работят на терен. " Създали сме мрежата за връзка на всички заинтригуваните страни. Работим за синхронизиране на осведомителните системи. Това ни е предпочитана задача. Резултатите ще се почувстват при започване на образователната година ", разяснява той.

 МОН няма да съкратява лятната почивка на учениците
МОН няма да съкратява лятната почивка на учениците

В учебните заведения няма климатизация, склонен Красимир Вълчев

Относно обсегът на децата в предучилищна подготовка ще бъдат импортирани законови промени, които най-вероятно ще бъдат направени през есента, а влизането в действие може да стане най-рано от 2018-2019 г.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР