МОН се отчете за свършеното през последните 7 месеца. 961

...
МОН се отчете за свършеното през последните 7 месеца. 961
Коментари Харесай

МОН за свършеното през последните 7 месеца: Инвестирани са 961 млн. лв. повече в образованието

МОН се регистрира за свършеното през последните 7 месеца. 961 млн. лева повече влага страната в обучение и просвета през последните седем месеца. От тях в детските градини, учебните заведения и университетите влязоха 785 млн. лева над средствата от 2021 година За просвета бяха отделени176 млн. лева в допълнение спрямо предходната година. Това регистрира Министерството на образованието и науката (МОН) в края на мандата на държавното управление.

В резултат на по-голямото финансиране от 1 април т.г. детските ясли и градини са изцяло безвъзмездни за родителите.

Правителството съблюдава обещанието си междинната учителска заплата да е с 25% по-висока от междинната за страната. Това беше реализирано с двукратно нарастване на учителските хонорари – от 1 април и от 1 септември 2022 година

Повишени бяха също средствата за прехрана и за материалната база в детските градини и учебните заведения. Повече пари бяха отпуснати за храна на децата до IV клас и за стипендиите на учениците. Отделно от това общо 242,6 млн. лева влизат през тази година в предучилищното и учебното обучение посредством 21 национални стратегии. Общо 40 млн. лева в допълнение получиха висшите учебни заведения за прехрана и за растеж на заплатите.

Двукратно скочиха стипендиите на докторантите. Осигуриха се 20 млн. лева за възнагражденията в Българска академия на науките. През 2022 година с 28,6 млн. лева бяха подкрепени 14 многогодишни научни стратегии. МОН приключи прегледа на образователните стратегии по всички общообразователни предмети от I до X клас. Предстои учители, методици и психолози да преценяват какво в кои от тях да трансформират.

Готова е системата за оценка на добавената стойност в учебната система, която употребява резултатите от националното външно оценяване и матурите. Сключен е контракт за използване на новата методика по отношение на резултатите от изпитите през 2022 година

В началото на новата образователна година ще проработи Единна електронна платформа за просветителни услуги и наличие, така наречен електронен учебен облак. Той ще обезпечи достъп на всички учители, възпитаници и техните родители до наличните електронни просветителни запаси, събрани на едно място.

Облекчена е административната тежест върху учителите посредством въвеждането на Национална електронна осведомителна система за ръководство на предучилищното и учебното обучение (НЕИСПУО) и на Единна осведомителна система за изпити и банкет. Подготвена е Информационна система за обработка, предпазване и ръководство на документи в учебните заведения.

Приети промени в Закона за предучилищното и учебното обучение обезпечават деполитизация на просветителната система. Първа значима стъпка в нейната реализация на процедура е новата процедура за избор на шефове на детски градини и учебни заведения. Направени промени в Закона за висшето обучение регламентират взаимното образование на студенти от две и повече висши учебни заведения, статута и изискванията за банкет на докторанти, финансирани по планове, омекотен режим на банкет на студенти от историческата диаспора и други МОН разгласява две значими концепции - за нов Закон за поощряване на научните проучвания и нововъведенията и за сливане на висши учебни заведения в България. За да увеличи качеството на висшето обучение, министерството даде актуален програмен продукт за разкриване на плагиатство на университетите и научните организации за гратис прилагане. Публикувани са за публично разискване и нови минимални национални условия за академично израстване.

Приета е от държавното управление и е изпратена за утвърждение от Европейската комисия новата Програма „ Образование “. Първите предложения за кандидатстване за 221 млн. лева са в краен стадий на подготовка. МОН приготвя документите за кандидатстване за четири капиталови плана по Националния проект за възобновяване и резистентност. Успешно и без риск от загуба на средства се извършват плановете, финансирани по Оперативна програма „ Наука и обучение за образован напредък “ и от финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР