МОН обсъжда мерки за намаляване тежестта на ученическите раници. Това

...
МОН обсъжда мерки за намаляване тежестта на ученическите раници. Това
Коментари Харесай

МОН обсъжда мерки, за да направи ученическите раници по-леки

МОН разисква ограничения за понижаване тежестта на ученическите раници. Това би могло да стане за сметка на качеството на учебниците, като се вкара по-лека хартия , само че това понижение ще е най-вече до 30%. За тази мярка обаче ще са нужни спомагателни средства.
Това съобщи в Пловдив министърът на образованието и науката Красимир Вълчев.
Според него има опция и да се закупят повече шкафчета в учебните заведения, където учениците да оставят учебниците си.
„ Това са все ограничения, които могат да облекчат тежестта на раниците. Факт е обаче, че ученическите раници тежат и без учебници. В тях има тетрадки, пособия, вода, храна, екипи и др.”, сподели министър Вълчев.
Той заяви, че в МОН към този момент са мерили тежестта на комплект учебници. Те тежат до 2.800 кг за първи клас и малко над 4 кг за горния курс, при изискване че се носят всички учебници в раницата. Според Вълчев не би трябвало това да е по този начин според образователната стратегия. Средно дневно би трябвало да се носят 50% от учебниците.
Въвеждане на електронни учебници е позволена алтернатива, само че единствено като спомагателна опция , сподели министърът на образованието. По думите му обаче няма страна в Европейски Съюз, която да е въвела единствено електронните учебници, няма и страна, в която да се учи без учебници към момента. " За тази цел всяко дете би трябвало да има персонално извънредно устройство, а това е мъчно да се подсигурява, даже те да бъдат закупени от страната. А и има възможност някой да го загуби ", разяснява той, представен от Фокус.
Според Вълчев има и по-икономични разновидности. „ Възможно е единствено учителите да употребяват лиценза и електронен учебник, т.е. фронтално с проектор и платно, а с интерактивна дъска да се употребява интерактивно съдържание”, добави Вълчев.
Министърът на образованието и науката сподели още, че към този момент са имали среща и с издателите на учебници, с цел да се разисква казуса. Според издателите не е толкоз елементарно от една за друга година да се направи понижаване на тежестта на учебниците с по-лека хартия. „ Въпреки това е допустимо за идната година да се подхващам сходни мерки”, сподели министър Красимир Вълчев.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР