МОН не са планирали забраната на Аз съм българче, но

...
МОН не са планирали забраната на Аз съм българче, но
Коментари Харесай

Защо агресивното отричане на всичко родно неминуемо води до псевдопатриотизъм

МОН не са възнамерявали възбраната на " Аз съм българче ", само че ето по какъв начин потегли всичко

Истерията, разразила се около изказванията, първото – че ще не разрешават „ Аз съм българче ” на Иван Вазов, второто – че това е съветска хибридка, целяща да дестабилизира страната ни, не стихва към този момент втора седмица.

Откъде потегли всичко?

Някога емблематичната медия „ Свободна Европа ”, която преди 89-та година нашите родители се криеха да слушат по мазетата, с цел да могат да схванат същинските вести, а не цензурирана от просъветските режими информация, от дълго време към този момент не е пример за следване. Приютила е само троцкисти, анархокомунисти и крайни неолиберални идеолози – всички те, пропагандиращи всякакви извънредно противоречиви и искрено нездравословни политики, тактики и патологии.

Поредната логорея, целяща за следващ път да ни изясни, че сме хомофоби, расисти и извънредно изостанали в развиването си, е на неособено известна (освен точно с такива умотворения) женица, която бива показана като журналистка, активистка в региона на човешките права, блогърка. Та, сякаш загрижена за демографската рецесия у нас, вижда решението в привличането на хора от други страни, недоумявайки за какво на имигрантите се гледа като опасност. Нека да поясним, че предвид на прогресивните ѝ визии и на предходни нейни трудове, тя приказва за прииждащите от Африка и Азия.

За да е цялостна пародията, а и както е известно в последните години, госпожата непроменяемо намесва националните хора, шопската салата и ракията. Дотук по какъв начин и да е, привикнали сме да четем писанията на възмутени лелки, които уплътняват свободното си време в сериозна дисекция на презрения от тях Ганьо и неговите желания. Тя обаче е още по-прогресивна и новаторска, съзирайки опасност за мургавите пришълци в емблематичното и обичано на генерации българи „ Аз съм българче ” на Иван Вазов. То било обидно, видите ли, за възможните мургави претенденти да се заселят у нас, заради което 100 000 евентуални искащи българско поданство мигранти, нямало по какъв начин да се „ почувстват пълноценна част от българското общество, в случай че са длъжни да учат „ Аз съм българче “, без на просветителната система да ѝ хрумва, че и те биха могли да научат българските деца на нещо и да обогатят живота им ”. Жалко, че не впуска в детайлности с какво да вземем за пример едно 13 годишно афганистанче, което към този момент от дълго време е научено да борави с нож и автомат, с цел да въздава правораздаване, би могло да даде образец на връстничето си българче.

Нещо повече, тя стига още по-далеч, оспорвайки тактиките за насърчаване на раждаемостта, тъй като „ тъй като родителството към този момент не е единствената житейска вероятност за една жена ”. И ето, най-простичкото решение – приемането на безброй инженери и лекари от Близкия и Изток и Африка, които да облагородят застаряващия ни и атрофиран морално генофонд.

Макар акцентът да не е върху Иван Вазов и творбата му, в действителност зад концепциите на неогрятата от мъжка милувка остаряла мома, се крие и връзките на цялата сходна маргинална група, измежду които представители е и въпросната – в случай че Иван Вазов написа: „ всичко българско и родно, любя, почитам и жаля ”, мотото на относително малобройната, само че извънредно истерична тайфа е точно противоположното:„ всичко българско и родно, ненавиждам, ненавиждам и иронизирам ”.

Между другото, въпросната не за пръв път намесва обичани български създатели в своите словесни полюции, не за пръв загатва и Вазов. Още през 2017г., обсъждайки издаването на „ Под игото ” на шльокавица, тя е безапелационна, че „ образованието ни възпитава в нерефлексивен шовинизъм, който пък води до ненавист и експанзия към другия – другия и непознатия, а вкопчването в литературните и историческите догми не оказва помощ, с цел да се преодолеят тези проблеми, а по-скоро нанася вреди ”.

2021г. е още по- безапелационна, съзирайки голяма щета в образователните стратегии по литература и история, тъй като „ възпроизвеждат идеалите от националноосвободителните битки в края на ХIХ век., които пък се крепят на остарели морални послания, убийството на почтени, неприемливите дейности на революционерите ни ”. И още веднъж е намесен Вазов, който с неговите творби, е „ изцяло несъответстващ на съвремието ни ”.

Разбира се, нагоре упоменатата е просто една от плеядата, чиято единствена цел е от заран до вечер да трича всичко родно. Авторите – морално остарели, възрожденците – неприемливи, подрастващите – възпитавани в шовинизъм, българите – ксенофоби. И на този декор – нешифлованите черни диаманти, които могат да ни облагородят, трансформират, размножат и одухотворят, пренасяйки в България техните полезности, просвета и разбирания.

Ответната реакция

Беше не по-малко безумна, стигайки се до погрешните изказвания, че МОН възнамерявало да забрани проучването на „ Аз съм българче ”. Наложи се от Министерството на образованието да опровергаят плъзналите клюки, което обаче не попречи вълната от неодобрение да се популяризира. Лидерът на Възраждане – Костадин Костадинов, по остарял бит, също отигра мълниеносно комфортно подадената му топка, изригвайки яростно във Facebook – „ Искат да отстранен " Аз съм българче " от учебниците! Трябва ли да ви изяснявам за следващ път, че Съединени американски щати желаят да унищожат България и българския народ? ”

За какви Съединени американски щати, защо заличаване изобщо приказваме? Последва, несъмнено, реакция на другата страна на монетата, че всичко случило се е предумишлено деяние на Русия, част от хибридната война, която водят на територията ни.

Тук за следващ път стигаме не просто до патология, а до последна шизофрения, в която в тази ситуация - ЛГБТИ представител, очевидно откровено си има вяра, че когато страната ни бъде залята от орди фанатизирани мюсюлмани, които не зачитат както правото на мнение, а даже и правото на живот на дамите и изключително на гейовете и лесбийките, заради неразбираемо какви аргументи, ще може да продължи свободно да списва своите словесни диарии.

И не по-малко нелепата реакция, че Съединени американски щати желаят да ни унищожат, продължавайки дългогодишните си опити за това, като този път са се прицелили в „ Аз съм българче ”. Общо взето, в действителност плашещо държание от страните, които въпреки и на двете крайности, в действителност взаимно се подхранват. Ако няма сходни на Светла Енчева, по- тъкмо – в случай че не им се дава непрекъснато естрада, и такива като Костадин Костадинов ще имат по-малко поддръжници.

Двете страни на една и съща монета

А тези, които при всяка дума, която не им харесва, скачат да грачат, че това е съветска агитация, замисляли ли са се, че тя е толкоз ефикасна и проникваща на всички места не толкоз поради нейните рупори в България, а точно поради лица като Енчева, които са апотеоз на най-противното от неолиберализма и глобализма? Крайните прояви – както на пренебрежение към всичко българско и родно, в това число и омаловажаването и осмиването му – от една страна, от друга – непрекъснатото поклонение към друга страна, русофилството и непрекъснатото омаловажаване на нашите исторически персони за сметка на техните, имащи по един или различен метод отношение към историята ни, взаимно се предизвикват и подклаждат.

Едната страна не стопира да размахва Путин като пояснение за всяка безсмислица, която всекидневно извира от некадърните ни управници или коментираната тук блогърка, другата плаши, че Съединени американски щати са си сложили за цел да ни унищожат. И двете изказвания чудесно ще се впишат в медицинския картон, направен от някой психиатър на лицата, непрестанно повтарящи тези нелепици.

Енчева и сходните ѝ би трябвало един път вечно да осъзнаят нещо простичко - тя и такива като нея ще са първите, които ще попаднат под ножа – преносно, а евентуално и безусловно, в случай че България се наводни от мигранти с доминиращ мургав нюанс на кожата от друга вяра. Ако има и най-малкото подозрение, че това е по този начин – дано посети две, три от родните им страни с цел да види какво ще е отношението към нея. Убийствено!

Тази персона е добре да осмисли, че всеки мигрант, който реши да се откри тук, е задължен да се преценява както със законите на страната, по този начин и с културата, правейки всичко допустимо да се социализира. Няма по какъв начин приемащата страна непрекъснато да се трансформира и приспособява към хилядите и милионите, избрали да живеят в рамките ѝ – това е и невероятно, и рисково, и даже причина за съществени цивилен вълнения.

И крайни шовинисти, дружно с партиите им, се появяват и виреят сполучливо, привличайки от ден на ден почитатели, най-вече поради съществуването на патологични детайли, които непрестанно осмиват всичко българско. Колкото повече Светли Енчеви, толкоз повече Костадин Костадиновци – обикновено е. 

P.S. От Флагман.бг: Ние помним българската изкуствоветка Мартина Балева, която отбрани докторат в Хумболтовия университет в Берлин, отричайки Баташкото кръвопролитие. Разпалвайки по този метод яростен скандал у нас с така наречен мит " Батак ", рейтингът на Политическа партия Атака през 2007-2009 година я изведе в челните редицина българската политическа сцена. 
Източник: flagman.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР