МОН има различни сценарии според развитието на епидемичната ситуация. Това,

...
МОН има различни сценарии според развитието на епидемичната ситуация. Това,
Коментари Харесай

Много важна информация за всички ученици у нас относно външното оценяване

МОН има разнообразни сюжети съгласно развиването на епидемиологичната обстановка. Това, което приказваме през днешния ден по отношение на периоди и типове изпити, на следващия ден може да не е годно. Това съобщи пред БНР заместник-министърът на образованието Таня Михайлова.

"На този стадий не приказваме за отпадане на външното оценяване. Това след 4 клас има значима роля, обвързвана с опцията след този стадий учениците да продължат в избрани учебни заведения, а в актуалната обстановка е застрашено провеждането на олимпиади и надпревари, които са балообразуващи за тези възпитаници ", уточни Михайлова.

Според нея отпадането на външното оценяване след 10 клас пък би засегнало правата на учениците от обединените учебни заведения, тъй като е обвързвано с опцията те да продължат образованието си.

"Днес нашите възпитаници, учители и цялото общество е сложено в изискванията на цивилен изпит ", сподели Михайлова.

Предложението за отпадане на националното външно оценяване след 4 и 10 клас поради изключителната обстановка пристигна след извършена електронна анкета измежду работодателите в системата на образованието. Те оферират още за изпитите след 7 клас да важи единствено материалът от първия образователен период.

"Основната цел на НВО след 4 и 10 клас е да мери равнището на съответния стадий във връзка с завършването му, само че тази година сме в изключителна обстановка с всичките й негативи. Дори образователният развой да се възвърне на 13 април, организацията на изпитите след 7 клас и на матурите за гимназиалния стадий ще бъде затруднена ", счита Диян Стаматов, шеф на столичното 119 учебно заведение и ръководител на Съюза на работодателите в просветата. Той опроверга тезата, че отпадането на външното оценяване ще бъде метод да не излизат нескрито минусите на настоящето онлайн образование на децата.

„ За първи път сме сложени в такава обстановка - да прилагаме отдалечена форма на образование с другите й детайли. Това, което сега се учи, е в много неравнопоставени позиции”, посочи Диян Стаматов по отношение на отдалечените форми на образование, които ползват учебни заведения в огромните градове и по-малките образователни заведения в отдалечени региони на страната.

"Знанията, които сега учениците получават, са доста по-значими от обичайна форма на образование, и в тази среда децата се усещат най-комфортно. Но новите познания, които ще получат до края на образователната година, не биха били идентични на всички места и съпоставими с дневната форма на образование ", изясни той.

"Националното външно оценяване в действителност мери стадия. Видът, в който то се организира обаче от 2016 година досега, не е най-хубавият ", посочи Диян Стаматов.

По думите му по-подходящ формат е сложен изпит с на практика въпроси и задания, свързани с метода на мислене на децата в 4 клас, а не диференцирани изпити по разнообразни предмети, да е напълно игрово и да не е стресиращо, каквато е практиката от последните години.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР