Момиче на 18 години с илеус перитонит е било спасено

...
Момиче на 18 години с илеус перитонит е било спасено
Коментари Харесай

След дълга операция лекари спасиха живота на момиче с перито...

Момиче на 18 години с илеус перитонит е било избавено от велинградски лекари, които се борили за живота на младата си пациентка часове наред.Това оповестиха от общинската МБАЛ-Велинград.

В ритъма на пандемичната конюнктура дано не забравяме, че с изключение на Ковид-19 има и други незабавни болести - лечими при навременно потърсена здравна помощ! - приканват от лечебното заведение.

Историята е с 18-годишна пациентка от Велинград, която в понеделник вечерта постъпва в Хирургично поделение с данни за изострен хирургичен стомах. Диагнозата е илеус перитонит. Извършена е 3-часова интервенция от екип в състав: доктор Чавдар Калъчев, асистенти: доктор Георги Шопов и доктор Я. Каратай, анестезиолог доктор Данчо Гурдев, анестезиологична сестра Фатиме Градева, операционна сестра Хава Уручова, хирургична сестра Неджибе Бухова, операционен санитар М. Иванова.

Пациентката е изведена от операционната със постоянна хемодинамика и непринудено дишане. Тя остава под интензивно наблюдаване.

Екипът на Хирургично поделение приканва всички пациенти да търсят навременна здравна помощ и да не подценяват здравните си проблеми.



Илеусът е измежду едно от най-опасните болести, които грозят човешкото съществувание - написа уеб сайтът. В българската здравна литература се среща и под името чревна непроходимост. На процедура това се явява заболяване - подсиндром на острия хирургичен стомах, което единствено по себе си приказва за сериозността на болежката и какъв брой рискови могат да бъдат нейните затруднения. Характеризира се с нарушаване в чревния откъс, нарушаване в моториката на червата, нараснала секреция в чревния лумен и респективно понижена резорбция. В следствие се основава удобна среда за развиване на бактерии, което от своя страна може да докара до перитонит.

Специалистите по хирургия през миналите години са споделяли, че перитонитът е едно от най-опасните болести. Известен е аформизмът, че преди време старите хирурзи са се страхували от Господ и перитонита, а в наши дни се опасяват единствено от перитонита. Причината е, че перитонитът е извънредно обстойно разбиране и за слагане на точната диагноза и установяване на точния извършител за развиването му нерядко е належащо осъществяването на диагностична и надлежно лечебна експлоративна лапаротомия.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР