Момиче на 10 години от Винитска област в Украйна, Ира

...
Момиче на 10 години от Винитска област в Украйна, Ира
Коментари Харесай

10-годишно момиче в Украйна умря от старост

Момиче на 10 години от Винитска област в Украйна, Ира Химич, умря от напреднала възраст. За гибелта на детето заяви майката на страницата си във Facebook, написа БГНЕС.
Момичето е страдало от прогерия, рядко генетично и нелечимо заболяване, известно още като Синдром на Хътчисън-Гилфорд. При това заболяване настъпват промени в кожата и вътрешните органи, които се предизвикват от прибързано стареене на тялото. В продължение на няколко месеца детето се развива обикновено, само че по-късно стареенето му се форсира доста.
Въпреки че детската прогерия може да е вродена, множеството пациенти нормално развиват клинични признаци на възраст от две до три години. Растежът на детето внезапно се забавя, означават се атрофични промени в дермата, подкожната тъкан, изключително по лицето и крайниците. Кожата изтънява, става суха, набръчкана, може да има сходни на склеродермия огнища, области на хиперпигментация. Вените прозират през изтънената кожа.
Външен тип на пациента: огромна глава, малко заострено („ птиче “) лице с клюновиден нос, долната челюст е недоразвита. Наблюдават се и мускулна недоразвитост, дегенеративни процеси в зъбите, косата и ноктите; има промени в остеоартикуларния уред, миокарда, хипоплазия на гениталиите, нарушаване на метаболизма на мазнините, неяснота на лещите, атеросклероза.
В продължение на една година страдащите от прогерия могат биологично да остареят с 10 години. Средната дълготрайност на живота при детската прогерия е 13 години.
Лекарите са диагностицирали Ирина, когато тя е била едвам на пет.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР