Моментът най-накрая настъпи – марсоходът Пърси“ ще започне да изучава

...
Моментът най-накрая настъпи – марсоходът Пърси“ ще започне да изучава
Коментари Харесай

„Пърси“ започва да търси живот на Марс

Моментът най-сетне настъпи – марсоходът „ Пърси “ ще стартира да учи своята съществена локация: делтата на антична река, която преди милиарди години се е стичала в кратера Джезеро. Като се има поради какъв брой основна е водата за живота на Земята, учените считат, че извитите от нея характерности на Червената планета са едно от главните места, на които можем да открием античен живот на Марс.

Марсоходът ще доближи своята първа локация – Работилницата на дявола (Devil’s Tanyard) – през идващите няколко сола. „ Сол “ е един безоблачен ден на Марс – той е към 40 минути по-дълъг от деня на Земята. По пътя си „ Пърси “ ще се спре и при пролома Хоуксбил в предната част на делтата.

След Работилницата на дявола екипът се надява да посети и още четири други места, до момента в който най-сетне не доближи Роки топ – още една извънредно значима локация. Този маршрут ще преведе „ Пърси “ през разнообразни скални пластове, съответстващи на разнообразни интервали от образуването на тези антични скални характерности.

Диаметърът на кратера Джезеро е към 45 км. Той се отличава със своята характерна делта с формата на ветрило, която „ Пърси “ скоро ще изследва. Регионът е богат на глина, която се е образувала, когато към момента е имало вода и целият кратер е бил цялостен със седименти.

„ С всяко странствуване и проба екипът продължава да научава повече за цялостния в миналото с вода кратер и да сглобява историята, изписана в марсианските скали “, споделя Брад Гарчинскки, студент от Университета Пърдю, който сътрудничи на екипа на „ Пърси “.

Марсоходът е оборудван с голям брой принадлежности, които му разрешават да учи другите материали на планетата. Той обаче може да събира и проби, които би трябвало да бъдат върнати на Земята по някое време през идващото десетилетие, където ще бъдат изучени в детайли.

Мисията по връщането на пробите ще съставлява взаимен план сред NASA и Европейската галактическа организация. „ Пърси “ към този момент взе няколко проби и те ще бъдат съхранявани, до момента в който най-сетне не бъдат изстреляни от повърхността на Марс и откарани до Земята.

Източник: IFLScience

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР