Моментът Левски да срещне отбор от ранга на Айнтрахт (Франкфурт)

...
Моментът Левски да срещне отбор от ранга на Айнтрахт (Франкфурт)
Коментари Харесай

Едисон Йорданов за треньора на Айнтрахт: За малко да ме откаже от футбола

Моментът Левски да срещне тим от ранга на Айнтрахт (Франкфурт) е добър за " сините ", а треньорът Дино Топмьолер е доста образован тактически и намира точните решения за играта с топка и без.

Това показа пред " 24 часа " Едисон Йорданов на връщане от подготовка на белгийския първокласен Вестерло. Българският поливалентен футболист игра общо 3 сезона под управлението на немския експерт.

Първите 2 бяха в Дюделанж. Топльомер реализира огромен триумф, откакто го направи първия тим от Люксембург в групите на европейски клубен шампионат. Едисон даде своя принос за това.

След това Топмьолер се реалокира в Белгия и взе със себе си Йорданов във Виртон. Треньорът обаче се задържа там единствено един сезон. След това стана асистент на Юлиан Нагелсман - първо в Република България Лайпциг, а след това и в Байерн. През юни синът на далия път на Димитър Бербатов в Байер (Леверкузен) Клаус Топмьолер бе назначен отпред на Айнтрахт, поемайки първи ангажимент в Бундеслигата.

Едисон също си потегли от Виртон след една акция. Мина през Унион (Сен Жилоаз), а от 2021-а рита за Вестерло. С него влезе в елита на Белгия, в който играе към този момент втори сезон. С изявите си стигна до националния тим на България.

Левски посреща Айнтрахт довечера от 20 ч на националния стадион в първата част от плейофния конфликт за влизане в групите на Лигата на конференциите. Реваншът е на 31 август във Франкфурт.

" За последно се чухме с Топмьолер, преди да стане ясно, че поема Айнтрахт. Като цяло поддържаме добър контакт след взаимната ни работа.

Застана отпред на огромен тим и няма да му е по никакъв начин елементарно. Особено в този начален интервал на сезона. Той е зависим на събитието, че до 1 септември е отворен трансферният прозорец. ПСЖ има доста мощен интерес към главния нападател на Айнтрахт Коло Муани. Ако той отиде в Париж, това ще сложи Топмьолер в сложна обстановка. Има и други разновидности за прехвърляния.

Та считам, че този миг, в който Топмьолер се ориентира, а в състава може да има промени, е добър за Левски да срещне немския отбор. При старта на Бундеслигата против Дармщат Айнтрахт не беше безапелационен.

Въпреки огромната победа със 7:0 над Локомотиве (Лайпциг) (4-а дивизия - б.а.) прочетох, че и там са видяни недостатъци. Същото важи и за някои контроли в подготовката.

Да, в състава на Айнтрахт несъмнено има доста висока класа. Говоря и за Муани, и за Марио Гьотце, а и други играчи. Но всичко това, за което показах към този момент, може да се окаже плюс за " Левски ". А и " сините " имат страхотна аудитория. Гледах част от реванша против Апоел (Беер Шева). Впечатляваща аудитория. На никой тим не би му било елементарно.

Тук добавям и жегата в София, каквато няма в Германия, и това, че Айнтрахт ще би трябвало да се приспособява и към стадиона. Всичко това може да разреши на Левски да се възползва и да реализира добър резултат в първия мач. Като цяло считам, че е доста хубаво, че в България идват тимове като Айнтрахт и Аякс (грандът от Нидерландия среща Лудогорец в плейофна борба за групите на Лига Европа - б.а.) ", разяснява Йорданов. Едисон описа и за взаимната си работа с Топмьолер. Той е единственият българин, ритал под негово управление.

" През 2017 година ме искаше в Дюделанж и аз отидох в Люксембург от Пройсен (Мюнстер). Привлече ме това, че е млад треньор с хрумвания. В първия сезон обаче имаше неприятна изненада за мен. Доста време не ме пускаше да играя.В един миг даже ми мина през главата да приключа с футбола. Идеята на Топмьолер бе, че като нападателен халф той чака от мен голове и асистенции. Като ги няма, не играя.

Той сигурно не е от треньорите, които след първото формирано мнение за теб не го трансформират. Видя, че се старая в тренировките и се усъвършенствам. Тогава видя нещо и му пристигна концепцията да ме направи десен бранител. Наложих се в Дюделанж като подобен, а започнах да се оправям и като ляв защитник.

Сега в Белгия играя и на двата поста, а от време на време и като десен халф. Научих доста от работата си с Топмьолер. Той е доста образован тактически треньор. Посочва ти точните решения при играта с топка и без. Подготвя те отлично за идния съперник.

Именно с помощта на тези му умения Дюделанж се оправи с Легия (Варшава) и Клуж, с цел да влезе в групите на Лига Европа. Във Виртон се получи спор с президента и по тази причина Топмьолер си потегли.

Последния път, когато се чухме, имаше разновидности за Втора бундеслига и ми сподели, че следял кариерата ми и може да ме вземе. Отиде обаче в Айнтрахт, който е друго равнище.

След прибирането от Белгия в Германия Топмьолер стана асистент на Юлиан Нагелсман първо в Република България Лайпциг, а след това и в Байерн. Със сигурност това е асъдействало доста за развиването му като треньор. Затова и към този момент е зает на топниво. Предстои да се разбере по какъв начин ще се оправи там ", приключи Йорданов.
Източник: topsport.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР