Моментът е критичен - затова ТЕЦ Марица 3 остава спрян,

...
Моментът е критичен - затова ТЕЦ Марица 3 остава спрян,
Коментари Харесай

Служебната власт обяви риск за енергийната система и спря ТЕЦ Марица 3


" Моментът е сериозен " - по тази причина Топлоелектрическа централа " Марица 3 " остава спрян, откакто в почивните дни бе открито неведнъж превишение на допустимите правила на замърсяване на въздуха със серен диоксид. Новината за спряната мощ в Димитровград оповестиха в ексклузивен порядък служебните министри на енергетиката Росен Христов и на околната среда Росица Карамфилова.

По думите на двамата замърсяването освен вреди на здравето на хората, само че и съставлява риск от прекъсване на работата на всички енергийни мощности в Маришкия басейн. Росен Христов разгласи, че става дума за " 30 % от енергетиката ":

" Да отворим нещо, което създава 65 мегавата, с риск да затворим ТЕЦ-ове за над 3 хиляди мегавата, може да си визиите къде е публичният интерес. Последвалите хора без работа в целия Маришки басейн е от няколко десетки хиляди души и милиардите загуби за българската стопанска система и нарушената енергийна сигурност на страната. Факт е, че те - ( " Марица 3 " - б.р.) безусловно от петък до събота направиха осем нарушавания от позволените 24 за цяла година за всички предприятия в Маришкия басейн. Те сега са затворени за да намерят метод да работят в границите на нормите, и, в случай че не го намерят, би трябвало да останат затворени, тъй като ние ще затворим безусловно всичко останало ", сподели буквално служебният министър на енергетиката.

На собствен ред Росица Карамфилова напомни, че против България има две каузи в Европейския съд за нарушение на екологичните правила и те са в дейна фаза. И уточни, че страната ни е застрашена от сурови наказания от Брюксел поради неспазване на екологичните правила:

" Има голяма възможност съдът да постанови ограничения, които са свързани, първо и най-вероятно, с лишаване на дерогациите, дадени във връзка с нормите на серен диоксид на огромните горивни съоръжения в Маришкия басейн. Втората мярка, която съдът може да постанови, е ясно и изрично понижаване на мощностите, даже има и възможност от затваряне на централи ", поддържа изказванията за " сдържаност " на обстановката министър Карамфилова.

Работата на централата в Димитровград бе прекратена още в почивните дни с наставление на РИОСВ-Хасково, новото през днешния ден е, че мощностите няма да проработят преди да са изпълнени всички екологични условия.

Въглищните централи у нас работят с помощта на дерогация от страна на Европейска комисия - в границите на която всички централи могат да правят стеснен брой нарушавания на годишна база. Само в границите на уикенда в Димитровград са регистрирани 8 превишения на нормите на серен диоксид.

" С още две нарушавания тази дерогация ще бъде анулирана, което би довело да затварянето на всички въглищни мощности в страната. Това ще трансформира България от чист експортьор на електрическа енергия в чист вносител ", съобщи Росен Христов.

Той добави, че мощността на Топлоелектрическа централа " Марица 3 " е дребна, самата тя не е опасност за енергийната система, само че опасността от прекъсване на централите в Маришкия басейн е действителна.

Централата в Димитровград се свързва с името на предприемача Христо Ковачки. Министърката на околната среда съобщи, че е извършена среща с оператора на мощността и " той схваща обстановката ".
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР