Момчил Кюркчиев е един от най-успешните българи в Силициевата долина.

...
Момчил Кюркчиев е един от най-успешните българи в Силициевата долина.
Коментари Харесай

Български успех в Силициевата долина - как един стартъп пребори световните гиганти

Момчил Кюркчиев е един от най-успешните българи в Силициевата котловина. Успява да се утвърди като водещ инженер в Google, само че през 2012 година взема решение да рискува. Напуска софтуерния колос и дружно със своя сътрудник Андрю Фърст основават в Сан Франциско стартъп в региона на мобилния маркетинг.

Проблемът, който разрешавахме или с който се срещнахме в Google с моя съосновател беше, че в 2012 година в самото начало на подема на мобилните телефони, смарт телефони и интернета на мобилни устройства като цяло целият маркетинг и оптимизация се правеше на уеб. Ние работихме в YouTube. Бяхме създали системи за A/B тестване, за оптимизация и персонализация. Всичко беше основано с уеб. Аз имах концепцията да се концентрирам върху мобилните приложения, защото там беше целият напредък на компанията, само че в тази ситуация беше невероятно заради най-различни лимитации, които Google имаше за момента. Решихме и напуснахме, споделя Момчил.

Няколко години по-късно компанията с български корени попада в топ три на най-желаните места за работа в Района на залива.

Повечето стартъпи не съумяват, тъй като хората или стопират да имат вяра или просто се отхвърлят. Стартъпът не е за всеки. Аз персонално съм го изпитал. Аз работих в огромна компания, където всичко беше елементарно - в Гугъл. Донякъде за мен тръпката я нямаше.!!!! В момента, който напуснах всичко се трансформира във влакче на ужасите в стартъп сферата, където един ден може да е най-хубавият в живота ти, а на идващия ден да си на безспорното дъно. Всяко нещо, с което се срещаш наподобява непостижимо.

Рискованият ход преди години се оказва верен, споделя Момчил.

Днес компанията обслужва над 200 цифрови марки и улавя над 25 милиарда мобилни дейности. По този метод международни марки оферират в действително време персонализирано наличие на клиентите си.

Да изпратиш самостоятелни известия, да можеш да споделяш с всеки консуматор по този начин като че ли споделяш с кварталното магазинче, което те познава от 20 години и знае тъкмо какъв тип артикули обичаш да купуваш или в кафенето, където знаят тъкмо по какъв начин обичаш кафето. Този тип услуга персонализирана, която ние знаем в същинския свят към момента липсва в цифровия свят. Ние сме се развили до степен, в която имаме над 20 милиона $ доходи. С над 200 клиента по целия свят. Предимно клиентите ни са в Северна Америка и в Европа.

Момчил споделя, че в света на стартъп фирмите най-трудната част се оказва точно първия чек.

Никой не желае да ти даде първия чек. Въпреки че чуваме за фирмите, които са създали стотици милиони. Ако ги попитате тези компании по какъв начин са взели първия чек той е бил доста по-труден, тъй като всеки желае да е последният вложител в компанията. Не първия. Същото се отнася и за клиентите никой не желае да е първият клиент, никой не желае да се опитва върху него.!!!!!! Те желаят, когато продуктът е изработен да дойдат и да го вземат. Никой не желае да е ранен чиновник. Харесват тази тръпка и са подготвени да се преборят с всички компликации.

Днес екипът на българския специалист стартира нова страница в своята история. Порасналият към този момент стартъп ще бъде добит от друга софтуерна компания в региона на облачните маркетингови решения за ангажираност на клиенти. Двата съществени хъба ще са в София и Мумбай.

Това ще бъдат два съществени хъба, които ще порастват. До края на годината задачата ние да пораснем с 20 % единствено в офиса в София. Ние сме 65 души сега. Ще прибавим още работни места. Това са работни места на международно равнище. До момента към 20 % от хората ни в офиса ни са хора пристигнали от цяла Европа са се върнали в България по една или друга причина.

Мобилните приложения, които употребяват приложенията на двете обединени компании, са конфигурирани на над 3 милиарда смарт телефона или всеки втори на планетата.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР