Момченце на 1 годинка е починало в УМБАЛ "Д-р Георги

...
Момченце на 1 годинка е починало в УМБАЛ "Д-р Георги
Коментари Харесай

Майката на починалия Сашко: Детето почина от лекарска немарливост, цяла нощ в болницата при нас не влезе лекар


Момченце на 1 годинка е умряло в УМБАЛ "Д-р Георги Странски " Плевен на 14 юли. Според родителите на Александър - Велислава и Тихомир, става дума за небрежност от страна на медицинския екип в заведението, който, по думите им, не си е приключил работата.

На 10 юли фамилията се прибира от морето, детето подвига температура 37-38 градуса и стартира повръщане поради стомашно-чревни проблеми. До 13 юли температурата не спада, детето е лекувано в домашни условия, както им е предложено, и в последна сметка те вземат решение да отидат в университетската болница в Плевен, където има инфекциозно поделение.

Ето какво описа майката в ефира на "Нова телевизия ":

"Детето беше преносимо, плачеше, с температура 38-39 градуса. Разкарваха ни от кабинет на кабинет от 19,20 ч. нататък. В 21,10 ч. бяхме настанени в инфекциозно поделение, даже ни се скараха за какво идваме от Ловеч в Плевен. Сложиха му истема, от която изтече напълно малко. Спряха я и ми споделиха да дам останалото от двете банки през устата. То изхождаше всяка глътка. Сестрата сподели, че няма нищо, значимото е, че не повръща. Нямаше диагноза. През нощта отново я извиках, отново ставаше. Бях с него сама в елементарна болнична стая. Сестрата пристигна отново, явно сънена, доцентката изобщо не се появи цяла нощ. Опита се да постави система, абокатът се измести, потърси вени, не можа да откри, и сподели, че се отхвърля и на сутринта да диря колежката. Сложи една инжекция афазон, да му изскочат вените. Детето продължаваше да има температура. На сутринта беше отново висока температурата - 39,7 градуса. Доцентката пристигна, сложиха му антибиотик, тъй като стартира да диша тежко. Малко откакто излязоха, детето стартира да гледа в една точка, извиках ги, удариха му два шамара и схванаха, че е в потрес. Казаха да го реалокират в една зала, сложиха му инжекция, абокат на крайници и го върнаха в друга стая, тъй като в нашата нямаше О2. Сложиха му О2 и това бе единственото, което те направиха до момента в който детето беше в потрес. Търсиха вени сестрите, лекари нямаше в стаята. Извиках лекаря, че е спряло детето да диша, той извика сестрата, влязоха в една стая с уреди, и след 2 минути ми споделиха, че детето е умряло, че са създали всико допустимо ".

Тя разкри, че със брачна половинка й желаят правдивост. "Дадохме публичност, тъй като желаеме да спасим най-малко още едно дете. Мъката е голяма, не го поисквам това на нито един родител ", добави дамата.

Адвокатът на фамилията Стефан Гецов разкри, че в първия вероятен миг, когато е получил епикризата, е внесъл тъжба в плевенската окръжна прокуратура. "Трябва да се стартират незабавни следствени дейности, да стартират ексхумация на детето. Детето е било заровено, до момента в който родителите са били в потрес и не е била направена аутопсия. Според мен при своите дейности лекарите и медицинския личен състав в УМБАЛ Плевен са постъпили немарливо или са показали неведение, вследствие на което е настъпила гибелта на детето ", съобщи той.

В предаването по телефона бе включен и представителят на болничното заведение Момчил Цветков. "Детето попада в болничното заведение след четири дни лекуване, в положение на тежка чревна-инфекция, мощно обезводнено. Обяснено е, че е лекувано в домашни условия. Това е неефективно лекуване. Лекарите виждат, че е в доста неприятно положение, направени са венозни вливания. Имало е доктор, направени са цялостни проучвания, каквито преди този момент не са направени. Бити са медикаменти, настрана са напавени няколко пъти корекции на киселинно-алкален баланс, защото е бил мощно нарушен. Всички проучвания са направени. Детето е умряло в резултат на тежка чревна зараза, мощно обезводняване, и 4 дни не е приложено лекуване, което да бъде съответно. То е попаднало в нашата болница през нощта, когато към този момент е било доста зле положението му ", разяснява той.

Думите му ядосаха майката. "Възмути ме това, че споделя, че е имало лекарски обзор през нощта. Цяла нощ не е влизал доктор, единствено една сестра влезе при нас. За мен болничното заведение би трябвало да понесе виновността. Изследване за фекалии не съм видяла да взимат. Като документ имам единствено една епикриза и известие за гибел. Взети са единствено кръвни проучвания на 13 вечерта и на 14 сутринта ", съобщи тя.
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР