Моля да не се мисли, че с пандемията е свършено.

...
Моля да не се мисли, че с пандемията е свършено.
Коментари Харесай

Проф. Аргирова: Да не се мисли, че с пандемията е свършено. Вирусът е тук |

Моля да не се мисли, че с пандемията е свършено. Пандемията а има, вирусът е тук, доста дребният брой имунизирани хора у нас ни кара да бъдем съществено вглъбени в цифрите, броя на тестванията, задачата е да не изпуснем идната вълна.

Това заяви  вирусологът и консултант на премиера проф. Радка Аргирова пред Българска национална телевизия. 

По думите й решението за отпадането на COVID мерките не е взето еднолично. " Спазихме изцяло метода, по който се вземат решенията по отношение на проекта за преборване на петата вълна ", добави проф. Аргирова. 

В него са взели участие здравният министър Асена Сербезова, основният държавен здравен контрольор доцент Ангел Кунчев, проф. Аргирова, както и оперативните щабове.

" Броят на хората, които са получили две дози ваксина плюс тези, които са прекарали болестта, са към 4 милиона. Това значи, че другите 2-2 и половина милиона към момента са чувствителни към вируса. Евентуална последваща вълна може да има в края на септември. Дотогава ще има релативно успокоение ", разяснява вирусологът.

Тя добави, че мощно целесъобразни са нефармацевтичните ограничения - носене на маска, съблюдаване на разстояние, персоналната хигиена, хигиена на пространствата и проветряване.

Проф. Аргирова съобщи, че чака в края на септември нова вълна, а със стоплянето на времето ще има релативно успокоение.

Съветникът на премиера изясни още, че на европейско равнище се разисква унищожаване на зеления сертифика.

" Последиците от COVID-19 ще ни занимават дълго време, по думите й. Това са мозъчна мъгла, косопад, компликации с връзката, неконтролируем диабет, сърдечни проблеми и други Четвърта доза освежава титъра на антителата и е добре възрастните хора да си слагат такава ", разяснява тя.

Някои страни като Испания са оповестили COVID-19 за сезонен ресираторен вирус, а други са признали ендемичния му темперамент. Постепенно вирусът ще бъде приравнен към сезонния грип. Страни, които имат ниско имунизационно покритие, измежду които е и България, са повода зелените към момента да важат за пътувания, акцентира проф. Аргирова.

" И у нас също се влиза с въпросните документи. Всеки гледа да си пази страната и жителите. Не бихме желали всичко това да се повтаря ", заяви вирусологът. 

Аргирова предложи на имунизираните с една или две дози да си слагат бустер и прикани неимунизираните да се имунизират
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР