Молитва за жертвите на групировката Ислямска държава отправи папа Франциск

...
Молитва за жертвите на групировката Ислямска държава отправи папа Франциск
Коментари Харесай

Историческа визита! В Ирак папа Франциск отправи молитва за жертвите на Ислямска държава

Молитва за жертвите на групировката " Ислямска страна " насочи папа Франциск в северния иракски град Мосул, който джихадистите бяха оповестили за столица на своя така наречен " халифат в Ирак и Сирия ".

Сред руините, останали от нашествието на джихадистите, папата съобщи, че изселването на християни от Ирак и от други страни в района е нанесло " неизмерима щета освен на засегнатите хора и общности, само че и на обществото, което оставят след себе си ".

Припомняйки, че историческият район Месопотамия обгръща огромна част от актуален Ирак, в това число Мосул, папа Франциск сподели:

„ Колко грубо е, че тази страна, люлката на цивилизацията, е трябвало да бъде наранена от толкоз безчовечен удар, да бъдат унищожени антични места за поклонение, а хиляди хора - мюсюлмани, християни, язиди и други - да бъдат принудително разселени или убити “.

В Мосул, който пострада тежко от нашествието на " Ислямска страна ", папата се помоли за жертвите на войната в страната.

" Днес, все пак обаче, ние удостоверяваме нашето разбиране, че братството е по-трайно от братоубийството, че вярата е по-силна от омразата, че мирът е по-могъщ от войната ", сподели Франциск.

След Мосул папата се насочи към град Каракош, който беше окупиран от ислямистите от " Ислямска страна ".

При идването си в града папата бе приветстван от голям брой, размахващо палмови и маслинови клончета, събрало се около пътя, откъдето мина автомобилната колона, в която се намираше Франциск, оповестява Българска телеграфна агенция. В даден миг папата отвори прозореца на колата, в която пътуваше, и помаха на хората.

Накрая колоната спря пред Църквата на Непорочното зачатие в Каракош. Там папата се срещна с богомолци, отслужи обичайна неделна молитва, след което чу разказите на поданици, претърпели жестокостите на ИД. Църквата на Непорочното зачатие беше опожарена от " Ислямска страна ", само че в последните няколко години беше възобновена.

Пред множеството в храма папата сподели, че " пътят към цялостното излекуване е към момента дълъг ", визирайки раните, нанесени на локалните поданици от жестокостите на ИДИЛ. Той прикани богомолците да не губят кураж и сподели, че " способността да се прости " и " куражът за битка " са нужни.

" Настъпи моментът за възобновяване и за ново начало ", добави папата пред богомолците в храма. Сред тях беше и Амал Ецо, директорката на католическото учебно заведение в Каракош, която напомня, че държавното управление към този момент не е помогнало на хората да възстановят домовете си, а помощта е пристигнала от интернационалните организации.

Сред хората в църквата дамите бяха повече и се открояваха с цветните си облекла с пайети във всевъзможни нюанси. На тях папата отдели особено внимание:

" Бих желал да благодаря от все сърце на всички майки и дами в тази страна, на всички смели дами, които не престават да дават живот макар издевателствата и раните ", сподели той.

" Нека дамите да бъдат уважавани и защитавани! Нека да им се обръща внимание и да им се дават благоприятни условия! ", акцентира Франциск. По този мотив Франс прес напомня, че процентът на трудещите се дами в Ирак е най-нисък в света, а в същото време едно на 10 семейства е ръководено от жена, защото траялите 40 години военни спорове неведнъж са лишили живота на бащата, брачна половинка или на синовете в фамилията.

След Каракош папата ще отиде в Ербил в Иракски Кюрдистан, където ще отслужи литургия навън - на стадион в града. Очаква се на месата да участват 10 000 души.

Откакто дойде в Багдад в петък, папа Франциск прикани за преустановяване на насилието и екстремизма.

Той съобщи, че намаляващата християнска общественост в Ирак би трябвало да играе по-важна роля като жители с цялостни права, свободи и отговорности.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР