Молекулярно-биологичният метод за микробиологичната чистота на пивото няма аналог в

...
Молекулярно-биологичният метод за микробиологичната чистота на пивото няма аналог в
Коментари Харесай

Български учени измислиха нов метод за чистота на бирата

Молекулярно-биологичният способ за микробиологичната непорочност на пивото няма аналог в Европа
Иновативен способ за проучване и надзор на микроорганизмите в бирата са създали български учени от Центъра по биология на храните със съдействието на Съюза на пивоварите, оповестиха от Българската стопанска камара.

Молекулярно-биологичният способ за микробиологичната непорочност на пивото няма аналог в Европа и се основава на добилата известност полимеразна верижна реакция в действително време - qPCR.

Разработената истинска процедура за количествено премерване на бактериалната ДНК в бирата е по-точна, по-бърза и по-прецизна от класическите способи за тестване на микроорганизмите в пивото.

Предходните ДНК проучвания на метагенома на българската бира на ЦБХ са разпознали 140 типа микроорганизми в пивото, в това число млечнокисели бактерии. Обичайно те са чувствителни към антибактериалните свойства и влияние на хмела, както и обикновено не се развъждат при ниски температури.

Д-р Сергей Иванов, началник на ЦБХ и водещ екипа, създал новия способ, разяснява, че става все по-модерно, изключително при занаятчийските бири, да се появяват пива с по-силно изразен кисел ароматно-вкусов профил. За задачата се употребяват млечнокисели бактерии, които образуват подобен усет. Напоследък от ден на ден с следено прибавяне в пивото на млечнокисела закваска се създават пробиотични бири, които са потребни за микрофлората на стомаха.

Но даже и това да е задачата, микробиологичният надзор в пивопроизводството следва да е още по-стриктен. По принцип млечнокиселите бактерии са нежелани и по тази причина за наличието им в бирата се следи непрекъснато, което изисква трудоемка лабораторна работа.

 
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР