Молдовците днес се отправят към урните, за да дадат гласа

...
Молдовците днес се отправят към урните, за да дадат гласа
Коментари Харесай

Между Русия и Запада: Молдовците излизат на двойни избори днес

Молдовците през днешния ден се насочат към урните, с цел да дадат гласа си на президентски избори и на референдум за Европейски Съюз, които ще отбележат основен миг в дърпането на въже сред Русия и Запада за бъдещето на дребната югоизточноевропейска страна.

Прозападният президент Мая Санду се надява да придвижи програмата си, като завоюва втори мандат и си обезпечи „ да “ на референдум, с цел да удостовери присъединението към Европейски Съюз като „ необратима “ цел в конституцията.

Проучванията демонстрират, че Санду ще завоюва на първия тур и допускат, че до 65% поддържат присъединението към Европейски Съюз, макар че настоящият президент може да се изправи пред по-труден път, в случай че бъде заставен да взе участие на втори тур.

Санду и нейните съдружници предизвестиха, че резултатите от изборите могат да бъдат повлияни от широкомащабна акция за въздействие за пазаруване на гласове и дезинформация, проведена от Русия и нейните поддръжници.

По-специално, те упрекват укриващия се проруски предприемач Илан Шор, очевиден съперник на участието в Европейски Съюз, че води дестабилизираща акция от Москва.

„ Русия налива милиони мръсни пари, с цел да отвлече нашите демократични процеси. Това не е просто интервенция – това е пълномащабна интервенция, ориентирана към дестабилизиране на нашето бъдеще. И това е обезпокоително ”, сподели външнополитическия консултант на настоящия президент.

Длъжностни лица в столицата на Молдова Кишинев също считат, че Москва стои зад вълна от предизборни вандалски офанзиви против държавни здания и има проекти да провокира вълнения в страната в дните след изборите.
Източник: glasnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР