Молдовската главна прокуратура арестува по делото за кражба на 1

...
Молдовската главна прокуратура арестува по делото за кражба на 1
Коментари Харесай

Арестуваха банкери в Молдова по дело за кражба на 1 милиард долара

Молдовската основна прокуратура арестува по делото за кражба на 1 милиард $ редица банкери и други хора, близки до предприемача Илан Шор. Това заяви през днешния ден пресслужбата на ведомството, представена от ТАСС.

Обвинения са повдигнати против шестима души - някогашни ръководители на три банкрутирали банки и представители на холдинг "Шор ". Те са упрекнати в измами в изключително огромен размер и пране на пари в полза на незаконна организация. Петима от тях са задържани за 30 дни, а един е подложен под домакински арест.

Корупционният скандал във връзка източването на 1 милиард $ от банковата система на Молдова, наименуван в страната "кражбата на века ", избухна през 2015 година Той провокира митинги, рухването на две държавни управления и края на ръководещата коалиция от проевропейски партии, подкрепяна от Съединени американски щати и Европейски Съюз, отбелязва ТАСС.

Според детективската организация "Крол ", разследвала случая по поръчка на Кишинев, парите са били източени посредством "Банка де економии ", "Банка сочиале " и "Унибанк ", следени от Шор, който бе наказан по това дело през 2017 година

Шор апелира и до окончателното решение бе под правосъден надзор, само че това не му попречи да оглави партия, наречена с името му, и да бъде определен в Народното събрание. През юни м. година обаче властта в Молдова се смени и Шор избяга от страната дружно с олигарха Влад Плахотнюк, напомня ТАСС.

През ноември 2017 година съветски съд арестува задочно и разгласи Плахотнюк за интернационално търсене по отношение на дело за опит за ликвидиране. Молдова също търси олигарха, а Съединени американски щати са го присъединили в санкционен лист.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР