Молдова твърди, че е приела близо 16 000 украински бежанци

...
Молдова твърди, че е приела близо 16 000 украински бежанци
Коментари Харесай

Повече от 26 000 бежанци от Украйна са избягали в Молдова и Румъния

Молдова твърди, че е приела близо 16 000 украински бежанци от началото на съветската инвазия в Украйна.

Вътрешният министър Анна Ревенко сподели през днешния ден, че малко над 15 000 украински жители са минали границата с Молдова през последните 24 часа.

Мнозина желаят да продължат в Европейски Съюз, само че най-малко 100 са потърсили леговище в Молдова, сподели тя.

Напливът на украински бежанци идва, откакто молдовският парламент утвърди 60-дневно изключително състояние поради съветската офанзива против Украйна.

Освен всичко друго, изключителното състояние, оповестено по време на изключително съвещание на 24 февруари, не разрешава всеобщи демонстрации и разрешава на държавното управление да прогонва " нежеланите хора " от страната.

RFE/RL оповестява, че молдовските управляващи са основали центрове за надзор и помощ на два гранични пункта с Украйна - Очница и Паланка. Според молдовското вътрешно министерство центровете също ще бъдат подготвени да предложат настаняване на редица бежанци за 72 часа.

Молдова и Украйна споделят граница от 1222 километра.

Румъния, която споделя 650-километрова граница с Украйна, заяви, че украинските жители, преминаващи в Румъния, желаят да продължат пътуването си до Полша и Чешката република.

Румънското вътрешно министерство заяви през днешния ден, че към 10 000 украинци са минали в страната от началото на нашествието, само че единствено 11 от тях са подали молба за статут на емигрант в страната.

Президентът на Молдова Мая Санду организира телефонен диалог с румънския президент Клаус Йоханис през днешния ден, с цел да разиска координирането на техните дейности за оказване на нужната помощ на украинските бежанци, оповестиха от кабинета на молдовския президент.
Източник: eurocom.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР