Молдова се надява поне до края на годината да получи

...
Молдова се надява поне до края на годината да получи
Коментари Харесай

Молдова се стреми да подпише преговорите за присъединяване към ЕС до края на годината

Молдова се надява най-малко до края на годината да получи знак, че договарянията за присъединение към Европейски Съюз могат да стартират, до момента в който някогашната руска република се надпреварва да приложи препоръчаните от Брюксел промени. Това показа външният министър Нику Попеску пред Ройтерс.

Реформирането на " извънредно корумпираната " правосъдна система е главен приоритет, сподели Попеску, защото половината от рекомендациите на Европейската комисия за Молдова са ориентирани към този бранш.

2,5-милионната нация беше мощно наранена от последствията от войната в прилежаща Украйна, която докара до скок на инфлацията до повече от 20% и аргументи спирания на електрозахранването след съветски офанзиви против украински енергийни уреди.

„ Присъединяването към Европейския съюз на страни като Молдова и Украйна е най-хубавият и единствен метод да се уверим, че нашата част от Европа се връща назад към обстановка на мир “, съобщи той по време на посещаване в Берлин.

Също по този начин от жизненоважно значение за стабилността в Молдова бяха инфраструктурни планове като електрическа интерконекторна връзка, свързваща нейната електрическа мрежа непосредствено със прилежаща членка на Европейски Съюз Румъния, заобикаляйки Украйна, което ще диверсифицира и затова ще обезпечи по-сигурно електроснабдяване.
Министърът съобщи, че съществува интернационална политическа и икономическа поддръжка за сходни планове, само че процедурите за осъществяването им са прекомерно мудни. Срокът за интерконектора, който е отчасти финансиран с евросредства, е 2026 година

„ Процедурите за спокойно време би трябвало да бъдат преоценени, тъй като не живеем в спокойно време. Европа е наранена от широкомащабна война – най-голямата след Втората международна война “, сподели той. „ Не можем да прилагаме същата скорост и същите процедури.

Попеску добави, че това е един от главните въпроси, които е обсъждал с представители на немското държавно управление.

„ Имаме незабавна потребност от междусистемна електрическа връзка с Румъния, тъй че за нас не е теоретично дали процедурата ще продължи 1 или 5 години “, сподели той, отбелязвайки, че страната му също чака отговори за построяването на втора.

Отделно Попеску сподели, че фактът, че Европейската политическа общественост организира втората си среща на върха в Молдова през юни, е мощен знак за поддръжка.
Източник: eurocom.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР