Молдова съобщи, че е разкрит план за държавен преврат с

...
Молдова съобщи, че е разкрит план за държавен преврат с
Коментари Харесай

Руски заговор? Защо Молдова забрани на боксьори и футболни фенове от Сърбия и Черна гора да влизат в страната

Молдова заяви, че е оголен проект за държавен прелом с присъединяване на непознати жители. Дни по-късно сръбски футболни почитатели и боксьори от Черна гора не бяха позволени на молдовска територия. Има ли връзка сред тези поредни събития? Какво знаем до момента?

Привърженици на сръбски футболен клуб кацат на летището в Кишинев в понеделник. Правят си фотоси за спомен със знаме, съчетаващо съветския и сръбския трикольор, настроението им е приповдигнато. В четвъртък следва техният тим " Партизан " Белград да изиграе мач против молдовския " Шериф " Тираспол .

Посрещат ги обаче с непредвидена вест - молдовските управляващи не им позволяват да влязат в страната. Групата футболни почитатели прекарва нощта на летището и още на идната заран е качена на първия полет назад за Белград.

Историята се повтаря ден по-късно, този път обаче с боксьори от Черна гора . Граничните управляващи отхвърлят и на тях достъп в страната и ги качват на първия вероятен противоположен полет.

Обяснението на молдовските управляващи не съдържа доста детайлности. Те споделиха, че сръбските и черногорски жители не са били пуснати в страната, тъй като не са имали нужните документи и не са могли да обосноват задачата на пътуването.

Двата случая обаче пристигнаха единствено дни, откакто молдовската президентка Мая Санду заяви, че в Молдова. По думите ѝ той би трябвало да бъде сбъднат благодарение на военни диверсанти, представящи се за цивилни. Има ли връзка сред върнатите спортисти и последователи от Западните Балкани и информацията за съветски скрит план?
" Реална заплаха за държавността " и един футболен мач
Мачът сред клубовете на " Партизан " Белград и " Шериф " Тираспол ще се организира в четвъртък, само че при празни трибуни. Това във вторник по обяд Молдовската футболна федерация , като изясни, че това е решение на молдовските управляващи.

В известие, изпратено до клуб " Партизан ", от федерацията споделиха, че са получили писмо от Службата за разузнаване и сигурност на Молдова, съгласно което има " действителна заплаха за държавността на Република Молдова " и по тази причина мачът не може да се организира пред аудитория.

Паралелно с това от сряда до петък в молдовската столица Кишинев се организира интернационалния боксов шампионат " Pavel LUSCESCHII ". В него обаче няма да вземат участие петимата боксьори от Черна гора, които бяха върнати незабавно след идването им в Молдова.

" За страдание, присъединяване на нашите боксьори в интернационалния шампионат завърши, преди да е почнало ", написаха във Facebook страницата си от боксовия клуб в Будва.
Планът за държавен прелом
Въпреки че молдовските гранични управляващи споделиха, че спортистите от Черна гора и последователите на " Партизан " не са били позволени, защото не са отговаряли на " изискванията за влизане " в Молдова, в молдовските медии се появиха въпроси дали това е цялата причина.

В неделя, единствено ден преди идването на сръбските почитатели, президентката на страната Мая Санду сподели, че страната е получила от украинските секрети служби информация за съветски скрит план за събаряне на властта в Молдова. По думите ѝ той е включвал потреблението на хора отвън страната за насилствени дейности.

" Материалите съдържат указания за разпоредбите за влизане в Република Молдова на жители на Руската федерация, Беларус, Сърбия и Черна гора ", сподели тогава Санду.

Заедно с готови молдовски жители те е трябвало да смъкват актуалното държавно управление, като нападат държавни здания, взимат заложници и маскират всичко това като протестни дейности на опозицията. Крайната цел съгласно Санду е била да бъде конфигурирано ново държавно управление, следено от Русия.
Реакциите на Сърбия и Черна гора
След връщането на сръбските и черногорски жители последваха реакции на представители на двете страни.

Външният министър на Сърбия Ивица Дачич отхвърли сръбски жители да вземат участие в подривни дейности в Молдова и изиска от молдовските управляващи незабавно да предадат цялата информация, с която разполагат. По думите му Сърбия не е получавала от Молдова никакви вести за сходна сръбска връзка в възможен скрит план за прелом.

" Сърбия търси всякаква информация, тъй че да попречи на който и да било от Сърбия да взе участие във въоръжени и насилствени дейности на всички места по света, което е строго наказуемо съгласно нашето законодателство ", сподели Дачич, представен от балканската работа на Радио Свободна Европа.
 Министърът на външните работи на Сърбия Ивица Дачич
Дачич добави още, че няма да разреши да пострада репутацията и другарските връзки на Сърбия с Молдова.

От своя страна министър председателят на Черна гора Дритан Абазович също изиска спомагателна информация от Кишинев, като сподели, че странат му няма информация нейни жители да вземат участие в съветски проекти за дестабилизацията на Молдова.

Абазович уточни още, че сходни случаи не би трябвало да се свързват с политиката на държавното управление или с страната Черна гора.

" Прозвуча ми малко жестоко, тъй като се основава усещането, че Черна гора взе участие в проблемите в Молдова. Черна гора си има свои лични проблеми, само че ние сме тук, в случай че можем да помогнем ", сподели Абазович.

По думите му службите в страната ще извършат спомагателни инспекции и са подготвени да спомагат на молдовските.

Балканската работа на Радио Свободна Европа изпрати въпрос до посолството на Молдова в Румъния, което работи и като посланичество на Молдова за Сърбия и Черна гора, дали има връзка сред връщането на групата футболни почитатели от Сърбия и групата боксьори от Черна гора. Отговори не бяха получени.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР