Молдова поиска от ООН да включи въпрос за пълното извеждане

...
Молдова поиска от ООН да включи въпрос за пълното извеждане
Коментари Харесай

Без руски миротворци ще има война в Приднестровието

Молдова изиска от Организация на обединените нации да включи въпрос за цялостното извеждане на съветските военни от Приднестровието в дневния ред на 72-ата сесия на Генералната асамблея. Новината заяви представителят на някогашната руска република в международната организация - Виктор Морару

В Кишинев са уверени, че наличието на съветските военнослужещи “представлява заплаха за поддържането на интернационалния мир и сигурност “. Морару е помолил Организация на обединените нации да поддържа напъните на Молдова, ориентирани към завършването на процеса на "безусловно, подредено и цялостно извеждане на задграничните въоръжени сили от нейната национална територия “.

Постоянният представител на Молдова е добавил към текста фрагмент от декларацията на Организацията за сигурност и съдействие в Европа от 1999-а година. В нея са изказани приветствия към “задължението на Кремъл да приключи извеждането на войските си от територията на Молдова до края на 2002-а година ".

Извеждането на съветските миротворци ще значи начало на война в района, съобщи в отговор президентът на Приднестровската Молдовска република - Вадим Красноселский. По неговите думи съветските военни са единствената гаранция за мира.

Молдовските ръководещи от доста години се пробват да накарат Кремъл да изтегли гарнизона от Приднестровието. Напоследък сходна позиция пази и Украйна.

72-ата сесия на Генералната асамблея на Организация на обединените нации ще бъде открита на 12 септември.

Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР