Молдова обвини в сряда Русия в изнудване и манипулация заради

...
Молдова обвини в сряда Русия в изнудване и манипулация заради
Коментари Харесай

Молдова обвини Русия в изнудване заради заканата на Газпром да намали доставките на газ

Молдова упрекна в сряда Русия в изнудване и операция поради опасността на " Газпром " да понижи доставките на газ за страната през украинска територия. Намаляването газа може да засегне също Украйна и други европейски страни.

По-рано съветски ракетни удари в Украйна доведоха до прекъсване на тока в Молдова. Електропреносните системи на двете страни са свързани.

Във вторник съветската държавна компания да стартира да понижава доставките на газ за Молдова през Украйна от 28 ноември. Компанията упрекна Украйна, че задържа количества на газ, които минават през територията ѝ, само че са предопределени за Молдова.

В сряда Молдова опроверга това изказване. Вицепремиерът Андрей Спину сподели, че газът, който съгласно " Газпром " " изчезва " в Украйна, са запасите на Молдова, които отиват в хранилищата на украинска територия.

" Това са нашите запаси, съхранявани в украинските хранилища. Тези размери са били и ще бъдат напълно заплатени от нашата страна ", написа Спину в канала си в Telegram. " Натискът, изнудването и заканите към този момент нямат място. "

Според украинската държавна компания " Нафтогаз " целият размер газ, признат в " Суджа " за превозване до Молдова, е бил напълно трансфериран на изходните точки от Украйна за Молдова в Географска информационна система " Алексеевка " и " Гребеники ".

В същото време украинската компания означи, че Молдова е почнала да употребява виртуален реверс в точките на свързване с Украйна при започване на септември 2022 година

Виртуалният реверс съставлява продан на газ сред операторите на газопреносни системи. Газът не пресича физически границата, а страните подписват за нетиране (прихващане) на количества газ, който е влезнал в системата от различен снабдител.

Украйна упрекна Русия, че употребява синьото гориво като политически инструмент за ограничение на доставките за Европа. Газопроводът през Украйна сега е единственият по който до страни от Европейски Съюз доближава съветски газ.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР